För varje år som går, ringer vi mindre – och lägger mer tid på att surfa. Den trenden har varit rådande bland privatpersoner länge. Och nu börjar det avspeglas även i hur företagsmobiler används. I en studie som Tele2 låtit genomföra och som bygger på operatörens egna data framgår det tydligt. Det senaste rået har mobilsurfandet i företagsabonnemang ökat med hela 44 procent. Detta samtidigt som telefonsamtalen minskat med fem procent.
Rapporten ”Data om Data 2019” bygger på 700 miljoner datapunkter och är en analys av all telefoni och datatrafik hos Tele2:s företagskunder. Resultatet kan enkelt beskrivas som att företagsvärlden blivit allt mer digitaliserad och mobil.
– I vår kunddata kan vi se att mobilsurf är otroligt viktigt för företagare. Att vara flexibel och uppkopplad är en förutsättning för det dagliga arbetet. Att samtalen minskar kan bero på att man väljer att lägga över även samtalstrafiken i digitala lösningar, vilket visar en hög digitaliseringsmognad hos våra kunder. Att det sker en sådan markant ökning av datatrafiken ställer höga krav på oss som leverantör, säger Jessica Levin, försäljningschef småföretag, Tele2.
Tittar man geografiskt så är det norra Sverige som utmärker sig som landets storsurfare. Som exempel surfar Norrbottningska företagare nära fem gånger mer än de på Gotland.
Företagen som surfar mest är verksamma inom bygg- följt av data-, och åkeribranschen.
Om det olika företagens surfande bidrar till högre produktivitet är inget som rapporten anger.
Branscherna som surfar mest:
1. Byggbranschen (302 mb/dag)
2. Databranschen (293 mb/dag)
3. Åkeribranschen (289 mb/dag)
4. Skönhetsbranschen (277 mb/dag)
5. Hotell och restaurangbranschen (270 mb/dag)
Regionerna som surfar mest:
1. Norrbotten (694 mb/dag)
2. Västerbotten (472 mb/dag)
3. Jämtland (421 mb/dag)
4. Västerbotten (369 mb/dag)
5. Dalarna (334 mb/dag)
Om rapporten
Data om data tittar på all telefoni och surf hos Tele2 Business-kunder under perioden november 2017 till november 2018. Datan avser måndagar till fredagar och rapporten omfattar mer än 700 miljoner datapunkter. Datan är uppdelad i åtta olika branscher, utvalda för att få en bredd mellan branscher, samt 21 regioner.