Succé för sajten som säkrar lösenordet

En miljon olika lösenord har hittills fått sin dom som säkra eller osäkra på PTS webbtjänst Testa lösenord. Nu utökas den med fler funktioner.

Vill man vara säker på att man valt ett riktigt bra lösenord kan man använda sig av kommunikationsmyndigheten PTS smarta tjänst Testa lösenord. Förutom att testa ett lösenord kan man också få tips om hur man bäst kombinerar bokstäver, tecken och symboler i lagom längd.

– Nytt är att testet även kan testa fraser, det vill säga en vanlig mening som i kraft av sin längd blir ett starkt lösenord. Lösenordsfraser är lätta att komma ihåg, men ändå starka, säger Anna Boström, chef för enheten för konsumentfrågor på PTS.

För att en fras ska betecknas som säker ska den innehålla minst 18 tecken och ännu starkare blir säkerheten om man blandar små och stora bokstäver.

Testa lösenord hittar du på adressen https://testalosenord.pts.se.

Fakta

Så skapar du ett starkt lösenord

• Välj aldrig ett lösenord som kan kopplas till dig på något sätt, som exempelvis namn och nummer.

p>

• Ha med alla typer av tecken i lösenordet, det vill säga små och stora bokstäver, siffror och specialtecken. Lösenordet ska innehålla minst tolv tecken.

• Om du måste skriva ner ditt lösenord, gör det på ett papper och behandla det som ett värdepapper.

• Ge aldrig ut ditt lösenord till någon annan.

Källa: PTS

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.