Sundbyberg litar till telefonin när det krisar

Telefoni Sundbybergs stad sätter upp ett krisnummer dit medborgarna kan ringa för att får information om pågående händelser dygnet runt. Det är telefonisterna hos Kalix Tele24 som sitter redo att svara.

Sundbyberg litar till telefonin när det krisar

Sundbybergs stad har sedan tidigare ett samarbete med Kalix Tele24 där alla inkommande samtal till stadens växel hanteras av de externa telefonisterna. Nu har samarbetet utökats med en lösning som gör att staden alltid är nåbar via ett speciellt krisnummer, dygnet runt, då allvarliga situationer uppstår.

Den här lösningen kommer att kunna aktiveras både vid tekniska störningar, då kommunväxeln inte fungerar, och vid olika typer av krisscenarion i samhället.

– Många kommuner brister i sin krisberedskap. De har inte riktigt förstått att en kris kan vara mycket mer än teknikproblem, har inga extra resurser för trafiktoppar och saknar helt beredskap att hantera situationen utanför kontorstid. Det är allvarligt, för kommunerna har en oerhört viktig roll att fylla när katastrofen inträffar, säger Michael Persson, som är produktionschef på Kalix Tele24.

När det krisar till sig i Sundbyberg av någon anledning kommer telefonisterna på Kalix Tele24 att ha tillgång till information om situationen som gör att de dygnet runt kan svara på frågor från kommuninvånare.

På Kalix Tele24 tycker man att Sundbybergs initiativ manar till uppryckning hos andra kommuner och myndigheter. Här är deras råd till kommuner som vill förbättra sin krisberedskap:

  • Var noga med att avtalet med teknikleverantörer tar höjd för hög tillgänglighet i systemen.
  • Gör en riskanalys av scenarion som kan ge ökade samtalsvolymer.
  • Gör en riskanalys av hur kommunen tar emot samtal när växeln eller telenätet ligger nere.
  • Skapa flexibilitet att utöka öppettider och bemanna med fler telefonister i ett krisläge.
  • Ha en ”overflow”-lösning i daglig drift – den fungerar som säkerhetsventil när något händer.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.