Sundcom tog sig igenom konkursen

Konkursen för Sundcom Partner tidigare i år blev inte slutet för verksamheten. Den lever vidare i nytt bolag med anpassad kostym.

Torsdagen den fjärde april hölls edgångssamanträde efter konkursen i Sundcom Partner, det av bolagen inom Sundcom Group där merparten av företagsgruppens verksamhet bedrevs.

– Det var kring årsskiftet som allt föll samman, vi tappade hälften av omsättningen från december till januari och med den kostym vi hade fanns inget annat alternativ än konkurs. Vi hade behövt ett kapitaltillskott på fem miljoner för att kunna undvika det. Inte ens i mina mörkaste mardrömmar hade jag kunnat tro att det skulle svänga så snabbt, säger Jan Johannesson, vd för Sundcom Group.

Verksamheten i full gång

Men konkursen innebar inte slutet för Sundcoms verksamhet. Redan när Telekom idag strax efter det att konkursansökan lämnats in pratade med Jan Johannesson fanns planerna på att flytta över den till ett nytt bolag inom Sundcom Group, planer som sedan dess satts i verket.

– Vi är i full sving och jag tror faktiskt inte att några av våra uppdragsgivare märkt någon skillnad. I praktiken har det alltid varit Sundcom Group som frontat verksamheten och så är det nu också med det nya bolaget Sundcom Support.

Merparten av den debiterbara personalen, både fast anställda och frilansare finns kvar i verksamheten. Bara tre personer av tjugo ur den gruppen har försvunnit.

– Vi har säkrat upp all den kompetens som vi behöver för framtiden. Istället har vi sparat in på andra kostnader som lokaler och administrativ personal.

Fortsatt tuff marknad

Affärerna har efter konkursen stabiliserat sig på en lägre volym, något som Jan Johannesson räknar med kommer att gälla åtminstone över sommaren.

– Som jag upplever det finns det fortfarande en tvekan om framtiden hos kunderna vilket gör att det tar tid för projekten att komma i hamn, konstaterar han.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.