Super-3g med 250 Mbit/s

Japanska Docomo har slagit hastighetsrekord i mobilnäten. Med tekniken lte har operatören lyckats uppnå nästan svindlande nedladdningshastigheter – 250 Mbit/s.

Den japanska operatören NTT Docomo gillar uppenbarligen att vara i framkant med ny teknik. Efter att ha varit först i världen med 3g hösten 2001 testar nu bolaget nästa generations teknik lte – long term evolution. I vanligt tal benämns tekniken ofta som super-3g.

Nu meddelar Docomo att man uppnått nedladdningshastigheter på 250 Mbit/s under sina tester. Det kan jämföras med 10 Mbit/s med en vanlig fast internetförbindelse via adsl.

Operatören hoppas på att nå hastigheter upp till 300 Mbit/s. Om man lyckas innebär det nästan tusen gånger snabbare än vanlig 3g, vilken idag uppnår nedladdningshastigheter på 384 kbit/s. NTT Docomo startade sina tester i Yokosuka, söder om Tokyo, under februari i år. Planerna är att tekniken ska lanseras kommersiellt under 2009.

Super-3g är en utveckling av dagens 3g och av hspa, en teknik som de svenska telebolagen nyligen dragit igång med i större skala. Den här teknikfamiljen backas upp hårt av Ericsson och Nokia. Utmaningen kommer från tekniken Wimax som bland annat stöds av amerikanska Intel och sydkoreanska Samsung.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.