Supertillväxt för Lunds mobiltelefonikluster

Lund stärker sin ställning som ett av världens stora mobiltelefonicenter. Tillväxten fortsätter och Sony Ericsson och Ericsson räknar med att anställa 600 personer 2008 i regionen.

Sedan 2001 har de båda jättarna Sony Ericsson och Ericsson Mobile Platforms växt med 3400 personer, från 1370 till 4770 sysselsatta i Lund. Det motsvarar en ökning med 250 procent – och tillväxten fortsätter. En sammanställning i Øresundsinstituttets kvartalsmagasin Øi ANALYSe visar att de planerar anställa ytterligare ca 600 personer i Lund 2008.

– Sony Ericsson och Ericsson Mobile Platforms har växt med tillsammans 570 personer om året i Lund de senaste sex åren så anställningsbehovet på ca 600 personer 2008 är bara en fortsättning på den starka utveckling som varit allt sedan Öresundsbron öppnade. Lund har på kort tid utvecklats till ett av världens starkaste center inom mobiltelefoni med rekrytering av personal från bland annat Japan, USA, Kina och Storbritannien, säger Øresundsinstituttets chef Anders Olshov.

Inte bara jättarna

Förutom Sony Ericsson och Ericsson Mobile Platsforms omfattar Lunds mobiltelefonikluster företag såsom Wayfinder, Teleca, TAT, Zi Decuma, Scalado, UIQ, Tactel, Tietoenator, Sasken, Gigaant, Acreo, Enea och Cognimatics. På nära håll finns även Nokias utvecklingscenter i Köpenhamn.

Det är alltid bra för kreativiteten att ha många företag som jobbar i närliggande teknologiområden. Vi har samarbete med många av Ideonbolagen. Jag tror också det är viktigt för ingenjörer att veta att man kan jobba på andra bolag och vidga vyerna, men ändå bo kvar i området, säger Mats Lindoff, Chief Technology Officer, på Sony Ericsson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.