Surfplattan surfar om mobilen

Webbtrafiken från surfplattor växer idag tio gånger snabbare än den från smarta mobiler. Nästa år spås Ipad & co rentav gå om mobiltelefonen som redskap för att surfa på nätet.

Surfplattan surfar om mobilen

Det är trenden som Adobe Digital Index kunnat utläsa efter att ha undersökt hela 23 miljarder webbesök under de senaste två åren. Förklaringen till utvecklingen är att användare med surfplattor i genomsnitt besöker fler webbplatser varje gång de använder sina enheter jämfört med mobilanvändarna.

– Surfplattor är på väg att gå om smartphones som förstahandsvalet för mobilt surfande. Det betyder att företag har all anledning att erbjuda webbupplevelser som är bättre anpassade till plattornas större skärmar, säger Bernard Shafeie, Solution Manager på Adobe Systems Nordic.

Appar i all ära, men…

Får man tro Adobe kommer tio procent av världens samlade webbtrafik att genereras av surfplattor år 2014. Men detta återspeglas ännu inte i hur företag och myndigheter närmar sig sin publik via mobila kanaler.

– Visst, många har utvecklat egna appar. Men dessa har oftast bara skapats för smarta mobiler som Iphone och Android, utan hänsyn till surfplattornas större format, fortsätter han.

Enligt Bernard Shafeie är det ofta mer värdefullt att optimera sin webbplats för mobila enheter än att utveckla nya appar.

– Vår studie visar att kunderna finner det nästan lika bekvämt att besöka en webbplats från en surfplatta när de är ute och rör på sig som det är från datorn i hemmet. Därför bör företag verkligen börja fundera över hur de i framtiden kan möta kundernas förväntningar på mobila webbsajter, uppmanar han.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.