Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Surfplattor effektiviserar Skogsstyrelsen

Surfplattor Skogsstyrelsen rullar just nu ut surfplattor till sina användare för att man i större utsträckning ska kunna arbeta mobilt i skog och mark. En nödvändighet när de flesta av användarna arbetar 70-80 procent av sin tid på fältet.

Surfplattor effektiviserar Skogsstyrelsen
Michael Ekstrand

Den statliga myndigheten Skogsstyrelsen har sitt huvudkontor i Jönköping men har cirka 100 distriktskontor runt om i landet som ansvarar för frågor som berör den svenska skogen. 2006 slogs elva skogsvårdsstyrelser ihop till den gemensamma myndigheten i sin nuvarande form. Sedan dess har arbetet pågått för att bygga upp en ny, central it-organisation.

– Innan sammanslagningen hade de elva myndigheterna var sin it-drift på elva olika ställen. Den fick vi successivt centralisera till Jönköping och där finns den nu samlad sedan 2012, säger Johan Hagelin, it-chef på Skogsstyrelsen.

Jobbar mobilt

När väl sammanslagningen var genomförd började man se över det dagliga arbetet ute i organisationen. En stor del av verksamheten bedrivs ute i skog och mark, de flesta av Skogsstyrelsens över 1 000 anställda spenderar faktiskt 70–80 procent av sin arbetstid på fältet. Det ställer krav på mobilitet och robusta arbetsverktyg. Nyligen tog man beslutet att skapa en it-lösning med surfplattor i kombination med Windows 8 Enterprice och just nu pågår fältstudier för att säkerställa att användarna trivs med lösningen.

– Det är viktigt att vi utvärderar fälttåligheten, hur skärmen fungerar i solljus, hur surfplattan klarar kyla och fuktighet, vilken batteritid vi får och hur noggrant GPS:en fungerar.

Ökad effektivitet

Upplägget har mottagits väl av användarna. Det har nästan varit rusning för att få ut sin egen surfplatta.

Väl ute på fältet kopplar de anställda upp enheten mot det interna nätverket för att komma åt applikationerna.

– Arbetet blir mycket mer effektivt genom att man på så vis kan jobba direkt ute i skogen, där täckning finns, säger Johan Hagelin som också värdesätter den säkerhet som erbjuds i Windows 8 Enterprise.

Avtalet som ligger till grund för upplägget avropades i början av året. Atea vann affären som är värderad till cirka 40 miljoner kronor. Avtalet gäller i tre år med möjlighet till två års förlängning.

Johan Hagelin hoppas att förändringen ska kunna leda till minska kostnader.

– För närvarande binder vi mycket pengar i lokaler och resor. Jag tror att vi genom att arbeta mobilt från till exempel hemmet eller andra ställen kan minska resandet, öka effektiviteten och minska miljöpåverkan, säger han.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter