Svanberg varnar för svagare patentlagar

Ericssons vd Carl-Henrik Svanberg är orolig för att patentlagarna för mjukvara ska försvagas. Det skulle få katastrofala följder för Ericsson säger han till Financial Times.

Bakgrunden till Carl-Henrik Svanbergs uttalande är EUs patentförslag som godkändes av EUs näringsministrar förra veckan. Kritiker menar att förslaget gör det möjligt för företag att hindra konkurrenter från att bygga vidare på allmännt spridd programkod, vilket i sin tur gör att viktiga patent koncentreras till storföretagen.

Carl-Henrik Svanberg ser dock en fara i att mjuka upp patentlagarna. Han förklarar att det skulle få svåra följder för europeisk teknikindustri. Bara för Ericssons del skulle det innebära att runt 90 procent av Ericssons patent skulle bli i stort sett verkningslösa. Enligt Carl-Henrik Svanberg bör europeiska företag få samma möjligheter till starkt patentskydd som amerikanska.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.