Svårt att hindra byggande av 3g-master

Det är svårt att som privatperson försöka hindra byggandet av 3g-master. Det visar en sammanställning som Ekoredaktionen på Sveriges radio gjort. Enligt den granskning de gjort har bara två överklaganden av 406 lett till att en privatperson fått rätt.

Ekot har granskat alla överklaganden mot byggande av 3g-master som kommit in till Kammarrätten de senaste två åren. Totalt var det 406 överklaganden som behandlats och av dem bara två som den överklagande privatpersonen vunnit. I de två fallen har det dock handlat om annan än hälsorisker, bland annat rörde det sig om att en mast skulle ha placerats i ett parkområde bara tio meter från en handelsträdgård.

I den högre instansen regeringsrätten har 27 fall avgjorts och inget av dem har utfallit till den överklagande privatpersonens fördel. Det förefaller därför i det närmaste omöjligt för en privatperson att vinna ett fall där det handlar om att förhindra byggandet av en 3g-mast på grund av oro för strålning.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.