En kul gimmick som används ett par gånger – för att sedan glömmas bort. Geststyrning har trots att det verkar teoretiskt lovande inte haft något större genomslag när det kommer till användning. Men snart kan det vara ändring på det.
Lundaforskare har nämligen utvecklad teknik som dels kan läsa av gester mer exakt och dessutom kräver betydligt mindre energi än tidigare. Och nyckeln i det hela är radarsensorer.
LTH-forskarna har tagit fram en prototyp som skalar ner radarn genom så kallad pulsas koherent millimetervågsradar – en teknik som klarar av att läsa av betydligt mindre rörelser än tidigare. Den här typ av radar är i sig inte ny, men sättet den används på är annorlunda.
– Vi tror att vår pulsade/pulsbaserade radar kommer att bli den mest exakta när det gäller att mäta avstånd till olika objekt. Tillsammans med annan avbildningsinformation kan detta bli en vinnare, säger Lars Olsson Fhager, biträdande lektor i nanoelektronik vid LTH.
Det forskarna kunnat visa nu är att de med en enda sensor kan upptäcka och klassificera radardignaturer med över 99 procents noggrannhet.
Det som gjorts är att istället för att sända ut kontinuerlig signal, så används en väldigt kort puls för att få en signal. dessutom använder de koherenta pulser (alla ser likadana ut) vilket gör att de kan få med värdefull information i reflektionen.
Forskarna säger att de tror att just noggrannheten i avläsningen kommer att vara avgörande för om geststyrning slår igenom eller ej. Detta eftersom det öppnar nya möjligheter. Exempel som tas upp är användning i bilen, duschen, tillsammans med uppkopplade prylar som kylskåp och kaffekokare eller smarta klockor.
– I framtiden tror jag att allting kommer att bli mer intelligent, med sensorer som läser av vad vi gör, hur vi beter oss och vad vi vill ha. Vårt beteende kommer att förändras i grunden och gester kan komma att bli ett gemensamt/generellt? språk, säger Lars-Erik Wernersson, professor i nanoelektronik.
Men frågan är vad det är som kommer att driva utvecklingen vidare, förbi dagens versioner av gestkontroll? Det kan finnas en ännu viktigare applikation:
– Pulsbaserad koherent radar kan i framtiden potentiellt användas för att läsa av huden och upptäcka hudförändringar. Då fyller tekniken en annan funktion än bara om våra senaste prylar använder den eller inte, säger Lars-Erik Wernersson.