Svensk testbädd för 5g-Edge låter industrin digitaliseras

Mobilnät Luleå tekniska universitet och forskningsinstitutet Rise har tillsammans skapat en testbädd för Edge i 5g-nät.
– Edge kan skynda på digitaliseringen av svensk industri rejält, säger Tor Björn Minde som är ansvarig för testbädden på Rise.

Svensk testbädd för 5g-Edge låter industrin digitaliseras

Edge är en teknik för att förflytta beräkningskapaciteten närmare användaren. Med noder utplacerade bland användarna skapas möjligheten för appar att utnyttja enorma mängder med data och beräkningskapacitet i realtid, vilket ger bättre tjänster som är tillgängliga i till exempel mobiltelefoner.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– I 4g kan man inte göra allt som man vill göra. 5g är alldeles nytt, men vi tror att det finns enorma möjligheter till bra Edge-tjänster som vi vill att företag ska få testa här hos oss, säger Tor Björn Minde på Rise.

Miljön i testbädden är byggd av Rise och är öppen för de utvecklare som vill förnya sig. Nätet man har tillgång till är Luleå tekniska universitets 5g-nät. Rise har skapat flera olika edge-noder och har en öppen miljö som inte är låst till specifika tillverkare.

– Vi har experimenterat med olika noder i olika storlekar. Dels har vi testat en större 40 racks-nod med 1500 servrar där vi använt hyperscale-metoder och lyckats ganska bra med det. Dels har vi en mindre 2 racks-nod med cirka 40 servrar, säger Tor Björn Minde och fortsätter:

– Hårdvaran börjar vi få lite koll på, men det har inte forskats så mycket på mjukvaran.  Vi håller på att ta fram en SDK, som ska hjälpa utvecklarna, så att mer forskning kommer igång. Det är många som har gjort simuleringstester, men nu ska det implementeras i verkligheten.

Vilka branscher kommer att komma igång först med edge?

– Där det kommer att hända först är ytor eller områden som är stängda eftersom det kräver en hel del noder som ska byggas, typ ett privat 5g-nät för gruva eller en flygplats. På det privata nätet finns det då flera noder också som kan hjälpa till att kontrollera autonoma fordon och andra tjänster som vi kommer att upptäcka under tiden.

Ett bra exempel på en applikation är Mobilaris navigeringssystem i gruvor där man kan få in tjänsten i en Ipad som sitter i lastbilen. Med mer beräkning i noder istället för i Ipaden kan prestandan i systemet ökas. Bland de projekt som är igång finns Ericsson autonoma bilstyrningsapplikation.

När kan vi se det lite bredare i samhället tror du?

– Innan vi ser det på gatan är det minst fem till tio år bort. Det kommer att krävas någon som går före, som Apple gjorde med Icloud för molntjänster. Vi pratar med en operatör i Sverige, men i USA är intresset större och där har man igång flera testbäddar hos operatörer. Vårt mål med Rise är ju att hjälpa svensk industri och edge har enorm kapacitet att skynda på vår digitalisering.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.