Svenska 5g-projekt kammar hem EU-finansiering

5g 14 miljoner euro ska gå till fem svenska projekt där bland andra Telia och Globalconnect samverkar med kommuner och regioner.

Svenska 5g-projekt kammar hem EU-finansiering
Foto: Brightnest

Kort före jul kom beskedet om att fem svenska utvecklingsprojekt tilldelas EU-finansiering. 14 miljoner euro kommer att användas för att driva på utvecklingen av 5g och bygga säker undervattensinfrastruktur för elektronisk kommunikation.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Med dessa fem initiativ kommer vi att se en förstärkning av Sveriges digitala infrastruktur. Dels vad gäller uppkoppling gentemot omvärlden med hjälp av fiberoptiska sjökablar och landbaserad infrastruktur, dels en ökad användning av ny teknik kopplat till 5g-lösningar inom områden så som multimodala transporter, energi och hälsa, säger civilminister Erik Slottner i ett uttalande.

Sverige är inte ensamt om att tilldelas EU-medel denna gång. Totalt 42 europeiska projekt har tilldelats miljontals euro inom ramarna för ”Fonden för ett sammanlänkat Europa 2 Digital” för att kunna bygga ny, digital infrastruktur.

– De nya EU-medlen banar väg för avgörande satsningar på 5g inom flera viktiga samhällssektorer där vi samlar näringsliv, offentlig sektor och akademi i starka ekosystem och partnerskap. Näten vi rullar ut har den senaste 5g-tekniken och kommer dessutom att användas inom ramen för vårt innovationsprogram NorthStar med Ericsson – som besitter tekniska förmågor som är avgörande för att införa digitala lösningar på bred front inom dessa områden, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef för Telias företagsaffär.

De fem svenska projekt som kommer att få ta del av finansieringen är:

  • 5G Edge Enabled Smart Communities for Green Transformation in the North Project (ED5GE), där Telia deltar tillsammans med Rise, Luleå kommun och Bodens kommun för att bygga dedikerade 5g-nät på fem olika platser i Sverige.
  • 5G Mobile Healthcare Innovative (5GMHI) solutions (Region Stockholm och Telia).
  • Baltic Ring (Arelion Sweden AB, Arelion Finland Oy, Arelion Estonia EÛ, SIA Arelion Latvia, UAB Arelion Lithuania och Arelion Poland).
  • Nordic Wavelength Capacity System (Nordic Wave) (Global Connect).
  • North Pole Fiber (Polar Connect, fas 1) (Vetenskapsrådet, Polarforskningssekretariatet, NORDUnet).

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.