Svenska chefer positivt inställda till hybridkontoret

kontoret Microsofts årliga undersökning Work Trend Index visar att 45 procent av svenskarna kan tänka sig att jobba i metaverse.

Svenska chefer positivt inställda till hybridkontoret

Varje år presenterar Microsoft en undersökning, Work Trend Index, av hur chefer och anställda ser på arbetslivet. Årets upplaga visar bland annat att svenska chefer är positivt inställda till hybridkontoret.

Globalt sett planerar 50 procent av alla chefer att be sina medarbetare återvända till kontoret på heltid under det kommande året, medan motsvarande siffra i Sverige endast är 32 procent.

Inte helt utan utmaningar

Hybridkontoret kommer dock inte helt utan utmaningar: 38 procent av svenskar som i dag jobbar i en hybrid miljö anser att den största utmaningen är att veta när man bör åka till det fysiska kontoret och när man kan jobba hemifrån.

– Det är tydligt att allt fler är nöjda med omvandlingen till det hybrida men medarbetarna behöver stöd av sina ledare i att navigera genom framtidens arbetssätt. Därför är det skarpt läge för verksamheter att skapa konkreta förhållningssätt för medarbetarna. Det kan bara ske genom att man börjar prata om vilken roll man vill att kontoren ska ha – och inte minst vilka incitament som finns för personalen att komma till kontoren, säger Nina Rapp, affärsområdeschef för Modern Work and Security på Microsoft Sverige.

Sverige kan också visa upp ett stort intresse för metaverse och möjligheterna att använda sig av tekniken i sitt arbete. Det är 45 procent av svenskarna som kan tänka sig att använda sig av metaverse i arbetet under det kommande året. 40 procent är positivt inställda till att delta i digitala möten i form av en så kallad avatar.

Färre överväger att söka nytt jobb

Av rapporten framgår också att antalet svenskar som prioriterar välmående och hälsa högre än sitt jobb har vuxit med 43 procent sedan i fjol. Andelen svenskar som överväger att byta jobb har minskat sedan i fjol, från 42 procent till 36 procent.

Rapporten bygger på en undersökning där 31 000 chefer och medarbetare i 31 länder över hela världen ingår.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.