Svenska företag går miste om miljoner

Svenska företag går i år miste om hundratals miljoner i moms. Svenska skattemyndigheten betalar årligen ut mer än en miljard kronor i återsökt moms till företag i Europa. Men enligt Intrum Justitia är det troligen så att företag i Sverige årligen går miste om hundratals miljoner kronor, som de aldrig kräver in.

– Det är svårt att få fram exakta siffror från skattemyndigheter i andra länder än i Sverige, då uppgifterna inte är offentliga, som här hemma, säger David Stachowiak, Skandinavienansvarig för VAT Refund på Intrum Justitia. För Sveriges del, det vill säga vad vi betalar ut från Sverige i moms, har utbetalningarna ökat från 2004 till 2005. Förra året betalades drygt 1,1 miljarder kronor ut, en ökning med 17 procent mot föregående år.

– Intrum Justitias uppskattningar visar att svenska företag återsöker långt mindre än 1,1 miljarder kronor. Trots att vi har större export än import, avslutar David.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.