Svenska Kraftnät väljer Mobitex

Svenska Kraftnät väljer att satsa på ett nytt mobilt system baserat på Mobitexnätet för kriskommunikation. Systemet som kan användas för både data och tal ska vara installerat i 40 fordon vid årets slut.

Efter stormen Gudrun utvärderade Svenska Kraftnät de lednings- och sambandssystem som man använt för att koordinera hjälpinsatserna. Det har nu lett till att man valt ett mobilt system baserat på Mobitexnätet.

Det nya mobila lednings- och sambandssystemet för kriskommunikation heter Molos och kommer i slutet av året att ha installerats i 40 fordon, varav 4 bandvagnar. Genom Molos kan fordonets radio-, tele- och satellitsystem kommunicera med varandra och systemet är även kopplat till dator, skrivare och fax. Molos kan byggas både i mobila eller fasta sambandscentraler och fungerar även i områden där all annan kommunikation helt eller delvis slagits ut. Systemet har bland annat egen reservkraft som gör att tekniken fungerar även vid strömavbrott.

Molos har utvecklats av systemleverantören Telium och Multicom Security ansvarar för kommunikationen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.