Så bra är de svenska operatörernas 5g-leverans

Mobilnät Ny rapport från Opensignal visar att både Telia och Tele2 ligger bra till prestandamässigt globalt sett, men Sverige ligger efter när det gäller täckning i 5g-näten.

Så bra är de svenska operatörernas 5g-leverans

Opensignal har undersökt hur bra mobiloperatörer över hela världen är på att leverera 5g-uppkoppling i den färska rapporten ”5G Global Mobile Network Experience Awards 2022”.

Tele2 och Telia var, tillsammans med slovenska Telemach, världsledande när det gäller att leverera strömmande videoupplevelser via 5g under det första halvåret 2022. På en 100-gradig skala hamnade de tre operatörerna inom spannet 82,8 till 84,1 poäng.

Tele2 utses också till en av de globala ledarna i kategorierna nedladdnings- och uppladdningshastighet via 5g. Telia Sverige lyckades dock prestera den allra högsta uppladdningshastigheten via 5g globalt sett, med en genomsnittlig hastighet på 50,9 mbps. Det är 7,5 mpbs högre hastighet än de fem operatörer som delar på andraplatsen, däribland Tele2 och Telenor Norge och Telia Norge.

T-Mobile har världens bästa 5g-nätverk

Bortsett från dessa goda nyheter så visar rapporten med all tydlighet att Sverige inte ligger i toppskiktet när det gäller hur långt operatörerna har kommit med utbyggnaden av 5g-näten. När det kommer till tillgången till 5g-uppkoppling anser Opensignal att amerikanska T-Mobile är den “globala vinnaren”. Därefter följer en uppräkning av operatörer från länder som Taiwan, Kuwait, Sydkorea och Bulgarien.

Men det finns ändå anledning att vara optimistisk. Både Telia och Telenor utses till “rising stars” i kategorin tillgång till 5g-uppkoppling eftersom den tid som deras kunder var uppkopplade till 5g-nätverk ökade med upp till 160 procent mellan första halvåret 2021 och motsvarande period i år.

Läs mer om rapporten på Opensignals webbplats.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.