På hemmaplan är många obekanta med det svenska teknikbolaget, men Neo4j har fångat några av världens största varumärken. Bland kunderna finns exempelvis Ebay, Walmart och Cisco. Neo4j är världsledare inom grafdatabaser, ett egenutvecklat teknikområde som kan göra applikationer upp till en miljon gånger snabbare
– Gamla SQL-databaser var bra för saker som tabeller och lönelistor, men världen har blivit lite mer ostrukturerad sedan 70-talet. 40 är senare är datan mycket mer hopkopplad och sammansatt. Vi tänkte att den mänskliga hjärnan borde vara den bästa inspirationen, och vi skapade ett nätverk som liknar neuroner. Det visade sig att vi uppfann grafdatabasen då. Den är smart, intuitiv och byggd för en uppkopplad värld, säger grundaren Emil Eifrém till Telekom idag.
Har säkrat investering på 730 miljoner
Fyra av de fem största telekombolagen, 20 av världens 25 största banker och sju av världens största bolag inom detaljhandeln använder deras grafdatabas. När journalister avslöjade Panamaläckan och senare Paradisläckan så var det tekniken från Neo4j som möjliggjorde analysen av över 13 miljonerna dokument.
Även investerarna tror på svenskarnas lösning. Under ledning av amerikanska Morgan Stanley och One Peak Partners har Neo4j nu stängt en ny kapitalrunda på över 730 miljoner kronor, vilket gör det till en av de största investeringarna för ett svenskt bolag i år.
– Det innebär två saker. Dels att vi kan växla upp och skala operationen i Nordamerika och Europa. Sedan kan vi investera i att bygga ut vår produktplattform, säger han.
Silicon Valley och Malmö
Bolaget grundades av 2007 av Emil Eifrém, Johan Svensson och Peter Neubauer. Då låg basen i Malmö, men sedan 2011 har man huvudkontoret i Silicon Valley. Företagets utveckling sker dock i Malmö där ett 60-tal ingenjörer jobbar. Till detta kommer ett litet kontor i Stockholm, och globalt är man omkring 200 anställda. Det kan verka bakvänt att inte lägga utvecklingen i it-värdens epicentrum, men Emil anser att upplägget är perfekt.
– Det är faktiskt en väldigt bra modell. I Silicon Valley finns det otroligt mycket kunskap kring marknadsföring, ledning och sälj. Samtidigt har Sverige väldigt fina ingenjörer, och de är lika kvalificerade i Malmö som ingenjörerna är i Silicon Valley. Där måste vi slåss om dem med företag som Google och Amazon, medan vi i Malmö kan vara mycket mer differentierade.
Svårt att utmana det svenska originalet
I dag har det givetvis dykt upp en rad Silicon Valley-bolag som bygger grafdatabaser med svenskarnas modell som förlaga, men hittills har de inte lyckats hota originalet.
– Det visar sig att det är väldigt svårt att bygga grafdatabaser. Nu gäller det att bibehålla vår ställning som ledande bolag. Men vi räknar med att vi har fem års försprång mot konkurrenterna, säger Emil Eifrém.