”Svenskar börjar förlora sin unika särart”

Digitalisering En livskris som slutade i pånyttfödelse. Chris Dancy valde för tio år sedan att koppla upp sitt liv för att genom digitalisering förbättra sitt fysiska välmående. Nu har resan blivit en bok.

”Svenskar börjar förlora sin unika särart”
Musse Hasselvall

Världen digitaliseras i en rasande takt. Men trots att de flesta verktyg som vi har på jobbet nu är digitala – har många en negativ syn på tekniken. Det menar Chris Dancy, en person som fått epitetet ”världens mest uppkopplade man” av media.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Telekom idag med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • Mycket mer...
Redan prenumerant?

I september debuterade han som författare med boken ”Don’t unplug – How technology saved my life and can save yours too”.

Boken är en slags transformationsmemoar eller digitaliserings-odyssé och handlar om hur Chris genom att ta kontroll över tekniken även får kontroll på sitt liv.

Numera loggas all data och via hans sajt kan man se hur många steg han tagit, eller hur många timmar han har suttit vid datorn. Besökare kan även se vart han är på väg och vilka media han följer. All information samlas in av ett batteri av sensorer och enheter och hjälper Chris att hålla ordning på sitt liv.

Telekom idag träffade Dancy under lanseringsturnén av boken i Sverige och passade på att fråga om hur man gör för att ”digitaliseras rätt”.

Du kallas för världens mest uppkopplade man. Hur kom det sig att det blev så?
– När jag fyllde 40 var jag riktigt osund. Jag vägde 50 kilo mer, rökte och drack massa alkohol. Jag åt antidepressiv- och hjärtmedicin och mådde inte bra. Då kom jag in på tanken att jag inte hade tillräcklig kunskap – tänk om jag skulle veta lika mycket om mig själv som jag visste om min dator. Jag skulle vilja ha web cookies i verkliga livet. Det var konceptet att kunna göra datainsamling och få feedback utifrån detta. Så 2011 började jag ändra mina vanor baserat på vad mina sensorer och appar föreslog. Jag samlade all data i ett dokument och märkte av en förändring. Så egentligen handlar det om att jag använder tekniken på ett annorlunda sätt, jag använder den för att accentuera min mänsklighet och fokusera på det positiva som den kan bidra till.

Många tycker att det är påfrestande att allting är uppkopplat och att man ständigt är nåbar. Hur ska man tänka för att inte stressas?
– Tid står i direkt korrelation till hur du lever. Inte om du är uppkopplad eller ej. Titta på Abraham Maslows behovshierarki, om man spenderar för mycket tid och pengar i toppen, så går tiden väldigt snabbt och allt blir ytligt. Men om man är i botten så går tiden långsamt och det handlar istället bara om överlevnad. Så ta en titt på din mobils hemskärm – den är en avbild av vad du tycker är viktigt. Är det Instagram, Facebook och jobbmailen, eller är det något annat?

Så vad är viktigaste appen för dig?
– Jag skulle säga appar som gör att jag kan övervaka min hälsa. Därefter jobb och pengar följt av familj/vänner. Om jag skulle göra en seriös prioritering kanske Instagram skulle vara bland de minst viktiga, men det är viktigt att förstå att det är väldigt subjektivt. För någon annan kanske det är den viktigaste kommunikationen.

Finns det några baksidor av att vara världens mest uppkopplade person?
– Absolut. En av dem är att hela ditt liv formas kring dina vanor. Men online så använder vi teknik och förändras väldigt snabbt – men i vårt fysiska liv så går det inte lika fort vilket kan leda till splittring. En annan är att det är lätt att man blir sin online-identitet, det ska man motverka.

I Sverige pekar en del forskare och förståsigpåare ut Internet och digitalisering som en av grunderna till depression och självmord. Ligger det något bakom det – eller handlar det om att vi gör uppkoppling ”fel”?
– Det är inte bara i Sverige. Världen över finns det en negativ syn på teknik. Sedan 2014 har det gällt och särskilt traditionella media brukar trycka på att den nya tekniken är farlig. Men försök övertyga en 16-åring som vuxit upp digitalt om det. Många säger att Facebook är ont. Men det är helt fel, däremot är sättet som deras gilla-knapp integrerats på ont. Det är farligt att säga att det är teknikens fel – du behöver tekniken för att kunna få mat på bordet.

Så Sverige särskiljer sig inte från andra länder?
– Nej inte i det avseendet. Däremot har Sverige varit bra på att tänka annorlunda tidigare. Man har haft ett innovativt tankesätt, men det håller på att försvinna. Det homogeniseras och Sverige börjar förlora sin särart. Det oroar mig

Men hur ska man balansera sin digitalisering?
– Du måste skaffa dig en klar bild över vad du värderar högst. Man kan säga att vi inte kan mäta det vi bryr oss om, men vi bryr oss om det vi kan mäta. Jag anser att vi måste sluta värdera vårt schema – och istället börja schemalägga det vi värdesätter. Det kanske känns svårt, men fastna inte i att du ”MÅSTE” göra massa saker. Det behöver du inte – det enda du ”MÅSTE” göra är att dö, resten handlar om prioriteringar och val.

Så vad är dina förhoppningar på framtidens teknik?
– Mina förhoppningar är att vi tar vår kunskap och försöker lösa riktiga problem. Inte skapar fler appar som innebär att folk kan köra hem mat och prylar till oss. Jag tror också kommer att komma till ett liv efter smartphonen. Just ”skärmdöden” är något som jag är riktigt intresserad av – för jag tror att ingen kommer springa runt och glo i en Iphone om tio år.

Och slutligen vilka tips skulle du ge till de som vill omfamna tekniken utan att uppslukas av den?
– Numera vet fler mer om hur de använder sin mobil – än hur de ska använda sina liv. Så använd trick från mobilen i verkligheten. Flygläget finns, tänk dig en sådan i huvudet – och sätt dig själv i flygläge ibland. Här i Sverige, sätt klockan på tolvtimmarsvisning och temperaturen på Fahrenheit. Då måste du tänka när du tittar på klockan vilket bromsar tiden. En annan sak kan vara att byta telefon med din partner på helgen. Då får ni inblick i varandras vardag på ett helt nytt sätt.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter