Svenske telekomveteranen tar plats i rymdbolagets styrelse

Nytt jobb Johan Wibergh, med ett förflutet i ledande roller på bland annat Vodafone och Ericsson tar plats i AST Spacemobiles styrelse.

Svenske telekomveteranen tar plats i rymdbolagets styrelse
Johan Wibergh (Foto: Business Wire)

AST Spacemobile utvecklar en rymdbaserad nätverkslösning för att leverera bredband direkt till vanliga mobiltelefoner över hela världen. Genom att använda en konstellation av satelliter i låg omloppsbana strävar Spacemobile efter att förbättra mobilnätets täckning i avlägsna och svåråtkomliga områden. Målet är att skapa en global infrastruktur som kan tillhandahålla pålitlig internetanslutning utan behov av markbundna mobilmaster.

Nu tar Johan Wibergh plats i bolagets styrelse. Svensken har mer 35 års erfarenhet från telekombranschen, och har haft flera ledande befattningar på Vodafone och Ericsson.

– Vi är glada över att välkomna Johan till vår styrelse. Hans omfattande erfarenhet av att bygga och driva storskaliga nätverk, tillsammans med hans bevisade meritlista av framgång i att driva innovation och tillväxt, kommer att vara ovärderlig för oss när vi går framåt mot kommersialisering av vårt rymdbaserade mobila bredbandsnätverk, säger Abel Avellan, grundare samt ordförande och vd för Spacemobile.

Johan Wibergh pensionerade sig från operativa roller i december 2022. Tidigare har han bland annat varit cto på Vodafone samt executive vice president och chef för Business Unit Networks för Ericsson.

Utöver sin roll i styrelsen kommer Wibergh också att fungera som ordförande för AST Spacemobiles nybildade Network Planning and Spectrum Committee .

– Jag är glad över att gå med i AST Spacemobiles styrelse och bidra till företagets uppdrag att leverera mobil bredbandsanslutning. AST Spacemobiles teknologi har potential att eliminera anslutningsklyftor och överbrygga den digitala klyftan, vilket gör världen till en mer rättvis plats och jag är övertygad om att min erfarenhet kan hjälpa företaget att nå sina ambitiösa mål, säger Johan Wibergh.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.