Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Sverige får vänta på 4g i Iphone

Precis som när det gäller senaste Ipad fungerar inte Iphone 5 i dagens svenska nät för 4g. Ett bakslag för alla operatörerna men allra mest för Tre.

Den som hoppats få 4g-surfa med sin nyinköpta Iphone 5 den 28 september kan glömma det. De lte-frekvenser som telefonen kommer att ha stöd för är 2100 MHz, 1800 MHz och 850 MHz. Ingen av dem används ännu för lte i Sverige. Kanske dröjer det däremot inte så länge innan en viss nytta infinner sig. Såväl Telia som Telenors och Tele 2:s gemensamma nätbolag Net 4 Mobility köpte på sig utrymme i 1800-bandet vid förra årets frekvensauktion. Detta är tänkt att användas till lte även och utbyggnaden ännu inte dragit igång.

Lanseringen av Iphone 5 ger med andra ord operatörerna ytterligare ett skäl att sätta igång med användningen av de nya frekvenserna.

Tre i sämst läge

En aktör som däremot inte har någon möjlighet att bygga ut i 1800-bandet är Tre, eftersom de blev helt utan tilldelning i frekvensauktionen. Det kan visa sig bli ett hårt slag för operatören eftersom de antingen måste övertyga hugade Iphone-kunder som vill surfa riktigt snabbt att välja en annan telefon eller riskera att helt gå miste om kunden.

Samtidigt ska det poängteras att Iphone 5 oavsett inte blir en optimal telefon för svenska förhållanden. Med stöd för endast ett lte-frekvensband blir mottagningen också mer begränsad eftersom de lägre frekvenserna ger bättre möjlighet till yttäckning.

En besvikelse

– Det här är helt klart en besvikelse för operatörerna och utbyggnaden av 1800-bandet blir heller inte av förrän 2013, säger Bengt Nordström, vd för analysföretaget Northstream.

Samtidigt räknar han med att Apple under nästa år kommer att släppa en version av Iphone 5 som passar bättre i de svenska näten.

– Tills dess får exempelvis Nokia och Samsung ett försprång eftersom de har eller är på gång med telefoner som klarar av lte även i Sverige.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter