Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Sverige får vänta på volte

Flera operatörer ute i världen har under den senaste veckan följt efter koreanska SK Telecom och lanserat rösttjänster över lte, volte. Men de svenska operatörerna hakar på tåget tidigast nästa år.

Sverige får vänta på volte

Amerikanska MetroPCS, och Sydkoreas tredje största operatör LG U+ var snabba att haka på när SK Telecom i förra veckan släppte på volte till kunderna i förra veckan och fler operatörer har annonserat att de tänker lansera rösttjänster i sina 4g-nät under hösten. Men trots att svenska Telia var först i världen att lansera sitt lte-nät kommersiellt lär det dröja innan vi får se volte i Sverige.

– Volte är en jätteintressant lösning och rent tekniskt tror jag att de svenska operatörerna skulle kunna lansera redan i år, men i så fall skulle det bara vara för att kunna säga att de är först, säger Bengt Norström, vd för analysföretaget Northstream.

Mindre bråttom

Orsaken till den långsammare utvecklingen är att operatörerna här inte har lika stort behov av att snabbt få in rösttjänsterna i lte-nätet som de i Asien och Nordamerika vars 2g- och 3g-nät bygger på äldre cdma-teknik och ska fasas ut. Troligare dröjer därför en svensk lansering till 2013 eller 2014 menar Bengt Nordström.

– I Sverige finns möjligheten att koppla över samtal till 3g eller 2g när lte-täckningen inte räcker till, vilket inte är helt enkelt att hantera i verkligheten. Det kommer att behövs en hel del finjusteringar i näten.

Att man inte ska undervärdera svårigheterna beskrivs kanske bäst av amerikanska Verizon valt att skjuta fram sin lansering till 2013.

– Det är de som på många sätt leder lte-utvecklingen, men trots att de inte har något bra 3g-nät att falla tillbaka på gör de bedömningen att de inte är mogna för en lansering ännu, säger Bengt Nordström.

Brist på terminaler

En avgörande faktor för de svenska operatörerna att avvakta är också bristen på telefoner med stöd för volte. Ännu så länge finns bara ett fåtal modeller och ingen av dem är anpassad för att fungera också med våra 2g- och 3g-nät.

När volte väl kommer hit kommer användarna kunna glädja sig åt en hel del förbättringar i förhållande till dagens mobilsamtal.

– Inte minst handlar det om hd-ljud, vilket i princip blir standard med volte, även om det också går att åstadkomma i 3g-näten. Sedan kommer vi att få betydligt smidigare möjligheter att växla mellan tal, video och chatt än idag, samtidigt som uppkopplingstiden blir avsevärt kortare, berättar Bengt Nordström.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter