Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Sverige halkar efter med e-tjänster

Mobilt En ny rapport visar att digitaliseringen av den offentliga sektorn i Sverige har avstannat jämfört med de andra nordiska länderna.

Sverige halkar efter med e-tjänster

Enligt en kartläggning från Capgemini lyckas våra nordiska grannländer bättre med utvecklingen av offentliga e-tjänster. Särskilt när det gäller säker användning av e-tjänster, som till exempel bank-id, har våra grannländer det senaste året haft en tillväxt på mellan 11 och 15 procentenheter. Jämfört med bara två procentenheter i Sverige under motsvarande period.

– Dagens e-förvaltningstjänster är till stor del digitala kopior av motsvarande pappersblanketter och varannan svensk e-tjänst har fortsatt svag eller ingen anpassning till smarta telefoner och läsplattor, säger Arne Kåhre, enhetschef för offentlig sektor på Capgemini.

Han menar att Sverige har alla möjligheter att bli ledande igen, men behöver ta nästa steg i den digitala utvecklingen.

Undersökningen görs inom fyra områden som rör e-tjänster och på ett av dem är Sverige faktiskt ledande i Europa. Det handlar om tillgång till offentliga e-tjänster från utlandet. Här har svenska medborgare en tillgänglighet på 87 procent jämfört med 55 procent som är snittet för europeiska länder.

Även om Sverige har halkat efter de nordiska länderna så tillhör vi fortfarande ett område kallat ”den gyllene diagonalen” som består av ett antal länder som har hög digital mognadsgrad jämfört med det europeiska genomsnittet.

Capgemini är en av världens främsta leverantörer av management-, teknik och outsourcingtjänster.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter