Sverige har snabbast internet i Europa

Bredband Enligt Akamais rapport ”State of the Internet” för andra kvartalet 2015 och enligt rapporten återtar Sverige positionen som det land som har högst genomsnittlig uppkopplingshastighet i Europa med 16,1 Mbps.

Sverige har snabbast internet i Europa

Varje kvartal publicerar Akamai “State of the Internet”-rapporten. Rapporten samlar data från hela Akamais plattform om uppkopplingshastighet, bredbandsutbredning och andra relevanta ämnen gällande Internet och dess användning, tillsammans med trender som visar sig i denna data över tid. Och i den senaste rapporten är det alltså tydligt att Sverige är herre på internet-täppan.

– En av de främst anledningarna till vi har snabbast Internet är att fiberuppkopplingarna äntligen har kommit ut till våra stora villaförorter i storstadsregionerna. Det har gjort enorm skillnad för genomsnittet i Sverige. Om vi ser på hur snabbt fiberutbredningen rullar på nu så kan vi nog med säkerhet säga att genomsnittshastigheten i Sverige endast kommer att öka. Internet har blivit allt viktigare för både privatpersoner och företag och det är viktigt att utvecklingen gällande hastighet och kvalitet går åt rätt håll, säger Per Sterner, vd för Akamai Sverige.

Några data som rapporten (som du kan läsa i sin helhet här) visar:

– Samtliga europeiska länder uppnådde under andra kvartalet 2015 genomsnittliga uppkopplingshastigheter över 4 Mbs, tröskelvärdet för vad som anses som bredbandshastighet. Samtidigt klarade sig hela 17 europeiska länder över 10 Mbps-spärren under kvartalet, inklusive samtliga nordiska länder.

– Sverige har högst genomsnittlig uppkopplingshastighet i Europa med 16,1 Mbps, en siffra som även står sig som fjärde snabbast i världen.

– Global genomsnittlig uppkopplingshastighet ökade med hela 17 procent jämfört med föregående år.

– Sverige har störst andel uppkopplingar gjorda med hastigheter over 25 Mbps. I Sverige gjordes 15 procent av alla uppkopplingar med den hastigheten.

– Den årliga ökningen i genomsnittlig uppkopplingshastighet i Europa pekar på förbättringar i Internet-konnektivitet. Norge såg störst årlig ökning med hela 38 procent.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter