Sverige har världens snabbaste 4g-nät

4g-näten i Sverige är snabbast i världen, Japans är långsammast. Det visar en färsk sammanställning från Open Signal, som också pekar på att lte är tre gånger snabbare än hspa+.

Sverige har världens snabbaste 4g-nät

Open Signals app samlar in data från miljontals smartphoneanvändare. Utifrån den informationen har företaget nu sammanställt en rapport om det globala läget i mobilnäten.

Det visar sig att Sverige ligger i topp när man jämför den genomsnittliga nedladdningshastigheten i 4g-näten. Här surfar man i 22,1 Mbit/s. Hong Kong ligger tvåa med 19,6 Mbit/s och Danmark kniper brons med 19,1 Mbit/s.

Sämst står det till i Japan, där användarna bara 4g-surfar med 7,1 Mbit/s. Den stora boven där är NTT Docomo som drar ner genomsnittet.

– Det är intressant att de länder där vi noterar de högsta hastigheterna är de där befolkningen är mer koncentrerad till ett mindre antal tätbebyggda områden. Länder med en mer jämnt utspridd befolkning klarar sig lite sämre, antagligen för att lte är svårare att rulla ut över stora geografiska ytor, säger Sam Westwood på Open Signal.

Mycket vassare än 3g

En annan intressant iaktagelse är att det faktiskt är stor skillnad för användarna på lte och hspa+, som också kallas för 4g av en del operatörer. Nedladdningshastigheten generellt för lte ligger på 10,4 Mbit/s, enligt mätningarna. Motsvarande siffra för hspa+ är bara 3,4 Mbit/s. Lte är ungefär sju gånger snabbare än 3g i en bredare bemärkelse.

Ändå matchar lte egentligen inte kraven på 4g, så som de har definierats av ITU. Sann 4g ska kunna leverera 100 Mbit/s till en rörlig användare och 1 Gbit/s till en stationär installation.

Fördröjning är en annan parameter som Open Signal har kikat på. Även där ligger 4g i spetsen, med en ”ping-tid” på i genomsnitt 176 millisekunder. Hspa+ noterar 218 ms och 3g 361 ms. Det är egenskaper som gör stor skillnad för exmempelvis mobil voip som Skype-samtal i mobilen.

Telekom idags erfarenhet är att de svenska 4g-näten ofta levererar svarstider på mellan 50 och 70 millisekunder och att det är vanligt med nedladdningshastigheter kring 50 Mbit/s.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!