Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Sverige i patenttoppen för industri 4.0 – men Europa tappar mark

Industri 4.0 Fem gånger högre andel patentansökningar än genomsnittet i Europa. När det kommer till utveckling av teknik för den så kallade Industri 4.0 ligger Sverige på en andraplats. Det framgår i en ny studie.

Sverige i patenttoppen för industri 4.0 – men Europa tappar mark

Det senaste decenniet har utvecklingen av vad som beskrivs som den fjärde industrirevolutionen (4IR) pågått för fullt. Även om det mesta inte syns ute på fabriksgolven – har mycket hänt bakom kulisserna. Nu har det europeiska patentverket EPO gått igenom hur ansökningarna av så kallade internationella patentfamiljer (IPF) inom 4IR sett ut 2010-2018 och presenterar en studie.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Uppgången är stor och EPO skriver att u genomsnitt så ökade andel ansökningar in om 4IR med 20 procent årligen under tidsspannet. Något som innebär att ökningstakten nästan är fem gånger så hög som det sammantagna genomsnittet för alla teknikområden.
Bakom varje ansökan finns det en innovation som bedöms vara av stort värde och i studien framgår det at bara under 2018 så lämnades det in nästan 40 000 nya IPF-ansökningar inom 4IR. Det motsvarar mer än 10 procent av all global patenteringsaktivitet under året.

Ericsson ställer Sverige i främsta ledet

I Sverige har ökningen varit än högre. I genomsnitt under åren 2010-2018 så har uppgången av antalet ansökningar varit 22,6 procent, vilket är högst i Europa. Även om man tittar på ”innovation per capita” så ligger Sverige fruktansvärt bra till.

Skälet är förstås Ericsson. som under förra decenniet stod för en total global andel på 1,7 procent av alla 4IR-IPF:er.

Vidare framgår det att Sverige även sticker ut när det kommer till patentaktivitet kopplad till 4IR. Stockholm (4:a) och Malmö (8:) placerar sig bland de viktigare innovations-klustren i Europa.

– Vad vi ser är inte enbart en ökning av utvecklingstakten inom informations- och kommunikationsteknologi utan ett grundläggande skifte mot en helt datadriven ekonomi. Europa har en lägre tillväxttakt än andra delar av världen, men visar samtidigt styrka i form av ett diversifierat innovationsekosystem, hög patenteringsaktivitet och specialiseringsnivå i vissa av kontinentens mindre länder liksom en rad regionala innovationskluster, säger António Campinos, chef för EPO

Men trots att Sverige framstår som väldigt flitiga och framstående – så halkar Europa efter. När det kommer till de 20 största 4IR-klustren global återfinns de 13 främsta i USA och Asien. Och av dessa står de tre i topp: Seul, Tokyo och Silicon Vally för över en fjärdedel av alla världens IPO:er. Och trots att 4IR-patenten ökar världen över – ökar det mer i andra regioner än i Europa.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter