Sverige långt ned i ny 5g-rankning

5g En ny 5g-rankning placerar Sverige på plats 11 av 18 framstående teknik-länder. Två saker gör att vi har halkat efter ledarna USA, Sydkorea och Norge, enligt Kearney-rapporten.

Sverige långt ned i ny 5g-rankning

Managementkonsult-bolaget Kearney har rankat världens ledande länder på 5g-utveckling. Etta är USA, strax framför Sydkorea, Norge, Japan och Singapore på topp 5. För att hitta Sverige behöver vi ta oss ned till 11:e plats, vilket placerar oss i mitten av de europeiska länderna i undersökningen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Europa ligger efter och vi ska veta att 5g-utvecklingen är otroligt viktig. Det är hightech som driver nästan alla branscher framåt och med 5g-utvecklingen bestämmer vi vilken innovationskraft vi ska ha gentemot USA och Kina som investerar tungt i 5g-utbyggnad idag, säger Jonatan Matsson Sverigechef på Kearney med europeiskt ansvar för kommunikation, media och teknik.

18 parametrar indelade i tre kategorier av fakta har undersökts i Kearneys undersökning.

* Hur utvecklad är telekomindustrin idag?

* Hur ser den kommande 5g-utvecklingen ut med framför allt frekvenser?

* Hur stor andel av kunderna finns idag i 5g-abonnemang?

– Det som har varit svårt att få fram data om är 5g-frekvenserna. Det handlar om att bedöma hur stora utfästelser har länderna gjort om hur mycket frekvenser de kommer att auktionera ut, förklarar Jonatan Matsson.

Varför hamnar Sverige på plats 11?

– Vi har auktionerat eller kommer att auktionera ut 1400 MHz och med det kommer Sverige ganska lågt i den viktiga parametern. Men det är också så att vår 4g-penetration är inte lika hög som i många andra länder.

Vad ska Sverige göra för att klättra på rankningen?

– Nummer ett är ändå att man höll auktionen den 19 januari, det är bra. Men PTS behöver rejält öka utfästelserna om hur mycket frekvenser man ska auktionera ut framöver, där man har tillåtit en del till tester men inte sagt att de frekvenserna blir tillgängliga framöver. Som jämförelse har Norge annonserat 14000 MHz och Finland 8500 MHz.

Många experter jag pratar med lyfter ändå fram att vi har ett otroligt bra utbyggt 4g-nät, vilket gör att behovet av 5g kanske inte är lika stort som i exempelvis USA. Vad säger du om det?

– Vi har ett väldigt bra 4g-nät, vilket gör det svårare att övertyga konsumenterna om nyttan med 5g. Men det är viktigt att vara med för att säkra framtidssäkra innovationskraften i Sverige – tåget för 5g går nu även om det är en teknik som vi kommer att leva med länge, säger Jonatan Matsson.

Är det något land som överraskat er?

– Ett land vi highlightar på ett positivt sätt är Schweiz. Man var igång tidigt med auktion och med igångsättande av 5g-frekvenser. De har varit innovativa.

– Samtidigt så hade man kanske förväntat sig mer av Storbrittanien. De har varit igång i 1,5 år och har många abonnemang, men de har dålig fiberuppköppling och generellt långsam uppkoppling. De har en hel del att jobba med.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.