Sverige och Norge knyter ihop säker radio

Nätverk Som första länder i världen kommer Sverige och Norge att koppla samman sina nationella system för säker radiokommunikation.

Sverige och Norge knyter ihop säker radio

Från och med i mars nästa år kommer det vara möjligt för användare av Rakel att kommunicera med användare av norska motsvarigheten Nödnett – och vice versa.

– Det här är ett viktigt led i att stärka vår förmåga att samverka över gränserna. Smidigare kommunikation kommer att underlätta räddningsinsatser, stärka vår förmåga att förebygga brott och att hantera olyckor och kriser, säger inrikesminister Anders Ygeman i ett uttalande.

För att illustrera nyttan och nödvändigheten med att knyta samman de två kommunikationssystemen kommer MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och DNK, Direktoratet for nødkommunikasjon, att samordna en gemensam övning på e14 mellan Storlien i Sverige och Meråker i Norge. Under övningen kommer en bussolycka iscensättas för att visa media och andra inbjudna hur polis, ambulans, räddningstjänst och sos alarm kan kommunicera och samverka över gränserna trots att de i grunden har två olika system.

Eventet går av stapeln den 16 november och senare samma dag genomförs en mindre ceremoni i norska Teveltunet för att fastställa samarbetet.

Den historiska sammankopplingen är ett resultat av ett flerårigt eu-projekt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.