Sverige på tredje plats i digitaliseringstoppen

digitalisering Danmark toppar EU-kommissionens årliga undersökning DESI.

Sverige på tredje plats i digitaliseringstoppen

Varje år rankar EU-kommissionen de länder i Europa som kommit längst i sitt digitaliseringsarbete. I fjol kom Sverige på plats nummer två, men i årets undersökning halkar vi ned till plats tre, efter Danmark och Finland.

De främsta faktorerna bakom vår höga placering på DESI (Digital Economy and Society Index) är hög digital kompetens bland både invånare och företag, god tillgång till snabb bredbandsuppkoppling och ett stort utbud av offentliga, digitala tjänster.

Hög digital kompetens hos befolkningen

DESI baseras på fyra områden: uppkoppling, humankapital, integration av digital teknik inom näringslivet och digitala offentliga tjänster. När det gäller humankapitalet rankas Sverige som näst bäst i Europa tack vare en hög digital kompetens hos befolkningen.

Sverige klättar flera positioner, från plats tio till plats fem, när det gäller digitalisering av offentliga tjänster på årets lista. En viktig anledning till detta är vår ambitiösa satsning på öppna data.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.