Sverigechefen slår tillbaka: Sigfox erbjuder det bästa smalbandsnätet

INTERNET OF THINGS Operatörens teknikchef avfärdade bolagets smalbandsteknik som ”en ganska inlåst modell”. Nu svarar vd:n för Sigfox Sweden att det är en väldigt felaktig bild. 

– Han har helt missuppfattat vår modell, säger Mats Landstedt.

Sverigechefen slår tillbaka: Sigfox erbjuder det bästa smalbandsnätet

Tidigare intervjuade Telekom idag Martin Whitlock på Telenor Connexion om utvecklingen av smalbandsteknik. Då hade teknikchefen betänkligheter kring Sigfox som alternativ, då han anser att de har ”en ganska inlåst modell”. Nu svarar Sigfox Swedens grundare Mats Landstedt att Whitlock har missuppfattat deras modell.

– Inget är inlåst hos oss. Det är bara att köpa din egen Sigfox-basstation på nätet och köra igång – och allt är open source. Vi är dock noggranna med att alla sensorer är certifierade för att få kopplas upp på vårt nät, för om du har en dålig sensor så kan den förstöra IMS-frekvenserna. Vi måste se till att frekvenserna håller för oss alla och att vi alla följer PTS riktlinjer, säger Mats Landstedt.

Är kritisk mot LoRa

Han anser att LoRa däremot har en inlåsning i att de som bygger sensorer för deras nät måste använda ett chip som bra levereras av Semtech, medan Sigfox har en rad chip-leverantörer, allt från jättar som Texas Instruments till små tillverkare.

– Och LoRa har ingen obligatorisk licensiering. Det innebär att man har sensorer som skickar mycket mer än de får göra. Det finns LoRa-enheter som ligger ett helt dygn och sänder, och då blockerar de allt, PTS känner till detta problem och det är inte omöjligt att det kommer krav som LoRa blir tvungna att försöka förhålla sig till precis som alla vi andra, säger han.

Ska täcka 80 procent av befolkningen 2020

Enligt Landstedt erbjuder Sigfox den enklaste lösningen, och han berättar att många stora bolag lockas av att Sigfox är ett konformt globalt nätverk som kan ge globala kunder & lösningar över en natt.

– Sigfox är enkelt, vi har alla kända API:er, skalbarhet och hög prestanda. Vi levererar globala SLA:er på 99,7 procent. Om du köper en sensor i Sverige så kan den användas i Sydafrika, för det är samma SLA:er, säger Mats.

I dagsläget täcker Sigfox 62 procent av svenskarna, och 2020 ska man vara fullt operationella för 80 procent av befolkningen. I nätverket används över 700 olika typer av sensorer, och globalt har Sigfox fler än 4 miljoner enheter utplacerade.

Kunden halverade sina utsläpp

Mats berättar att 33 procent av deras omsättning kommer från asset trackning, där man spårar allt från kor till lastbilar. Bland annat har DHL över 250 000 sensorer som sitter på företagets paketvagnar i Europa. Bland storkunderna i Sverige finns Axsensor som levererar till Stena Recycling. Stena sänkte sina koldioxidutsläpp med 50 procent genom att använda sensorer kopplade till Sigfox-nätet för att mäta nivåer på spillolja.

– Och Sigfox har just genomfört den största IoT-affären globalt, där Sigfox har skrivit ett avtal på 15 år med Securitas Direct i Spanien, säger Landstedt.

Sigfox nät används även flitigt inom fastighetsskötsel samt kontorsautomatisering. Ett växande område är utility-industrin, och för ändamålet finns bland annat en sensor med tio års batteritid, som övervakar dagvattenbrunnar.

Får inga julkort från de svenska operatörerna

Sigfox upprättar gärna partnerskap där man blir underleverantör till de stora operatörerna. I dag levererar bland andra Telefonica och T-Mobile Sigfox-abonnemang, men i Sverige har operatörerna varit  svårflirtade.

– Som vi ser det är den tid förbi då en stor operatör kunde dominera, vi vet att IoT handlar om samarbete mellan många aktörer, och i och med att vi har ett fullt fungerande system så förstår jag inte varför de inte vill samarbeta. Men vi får inga julkort från dem längre, säger Landstedt.

Dyrare moduler och högre strömförbrukning

Telenor väljer att främst satsa på LTE-M – och enligt Sigfox-chefen gör Whitlock helt rätt, detta eftersom gamla teleoperatörer måste skydda sin befintliga investering, men att dom inte satsar NB-IoT nu är mycket förbryllande.

– Vi tror också att LTE-M kan bli jättebra, men de ligger fem år efter oss. Vi levererar de facto i dag, i 65 länder. Och när det gäller LTE-M så toppar de 500-900 milli ampere i energiförbrukning. Det är en tio gånger högre strömförbrukning, vilket kräver dyrare batterier och strömförsörjningskapacitet. Dessutom är deras moduler fem gånger dyrare än en Sigfox-modul. Men LTE-M är rätt väg att gå för gamla teleoperatörer, säger Mats Landstedt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.