Sveriges nya it-strategi: Bäst i världen

Sverige ska bli världsbäst på att använda digitaliseringens möjligheter. Det står klart efter att it- och energiminister Anna-Karin Hatt presenterat landets nya it-strategi.

Sveriges nya it-strategi: Bäst i världen

Strategin ”It i människans tjänst – en digital agenda för Sverige” presenterades i torsdags av it- och energiminister Anna-Karin Hatt. Målsättningen är tydlig: Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

– Med en digital agenda för Sverige finns nu en bred och sammanhållen strategi som riktar ljuset mot hur vi på bästa sätt ska kunna använda tekniken i människans tjänst, säger Anna-Karin Hatt i ett uttalande.

Agendan har arbetats fram under cirka ett års tid och ett av ledorden sägs ha varit öppenhet, där många aktörer så som företag och privatpersoner ska ha bidragit med idéer och åsikter till processen.

Stödet på en halv miljard kronor till bredbandsutbyggnad under en treårsperiod anges vara den största enskilda satsningen, men det finns fler. Bland annat ska fler offentliga elektroniska tjänster tas fram, anslag till funktionshinder, ökad driftsäkerhet, e-hälsa samt diverse kultursatsningar.

För att säkerställa att det fortsatta arbetet omsätts i praktiken inrättas nu också en digitaliseringskommission.

Ur användarens perspektiv

Den digitala agendan ska utgå från användarperspektiv och prioriterar fyra nyckelområden:

Internet och andra digitala tjänster ska vara enkla och säkra att använda i vardagen, både för privatperson och företag.

Tjänsterna som erbjuds ska vara attraktiva, varierade och lättanvända.

Det måste finnas en grundläggande infrastruktur som dessutom är pålitlig.

It spelar en viktig roll utvecklingen som påverkar alla processer och strukturer i samhället.

Varje område anges ha tydligt markerade ambitioner, utmaningar och konkreta insatser, samt ytterligare underområden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.