Sveriges regioner ska samarbeta kring 5g-strategi

5g Särskild arbetsgrupp ska undersöka strategier och hantera frågeställningar som uppstår rörande användningen av 5g-teknik.

Sveriges regioner ska samarbeta kring 5g-strategi

Västra Götalandsregionen har långt gånga planer på att bygga ett privat 5g-nätverk och nu verkar intresset ha smittat av sig på andra regioner. Västra Götalandsregionen, VGR, kommer nämligen att ta en ledande roll i en arbetsgrupp där regionerna ska samarbeta kring de frågeställningar som uppstår i samband med användningen av 5g-teknik.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Det var vid ett möte för samverkansforumet SLT (Sveriges Landsting Telefoniansvariga) nu i oktober som beslutet om att bilda en ny arbetsgrupp fattades. Medlemmarna i forumet träffas i möten flera gånger om året för att utbyta erfarenheter kring olika telefoni-, larm- och meddelandetjänster.

Regionerna ser möjligheter för 5g bland annat när det gäller telefoni – för att ersätta äldre dect-telefoner – meddelandetjänster och larmsystem. De frågor som ska diskuteras i den nytillsatta arbetsgruppen kommer att beröra områden som it-infrastruktur, strategier och vilka krav man ska ställa på tillverkare och operatörer.

När det gäller VGR:s planer på ett privat 5g-nätverk så har man tidigare berättat att tester och förberedelser redan är igång. Under 2024 kommer man man att genomföra en upphandling och påbörja installationen, varpå utrullningen inleds under 2025. Först 2028 räknar man med att arbetet är helt slutfört.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.