Sveriges snabbaste bredband hittas i Oxelösund

Bredband med stort "B" är på gång i Oxelösund, där hastigheter på upp till en gigabit per sekund kommer erbjudas via stadsnätet. Detta både nedströms och uppströms.

Sveriges snabbaste bredband hittas i Oxelösund

Nu kommer nästa generations bredband till Oxelösunds Kustbostäder, redan idag. Detta enligt Opennet som tillsammans med Oxelösunds Stadsnät fått i uppdrag att installera ett kommersiellt fiberoptiskt nät som klarar en överföringshastighet på en gigabit både nedströms och uppströms.

– Vi levererar framtidens nät redan idag till Oxelösunds invånare där våra användare kan skicka och ta emot data upp till 1 Gbit/s när det finns tjänster på marknaden som motsvarar kapaciteten. Det Oxelösunds Stadsnät är först med är att alla i nätet har tillgång till gigabit-hastighet via fiber och fyra stycken gigabit lan-portar. I dagsläget finns det bara en stadsdel i Tokyo som har ett liknande kommersiellt nät säger Håkan Franzén, stadsnätschef i Oxelösund.

Färdigt lagom till vintern

Det nya fibernätet levereras inledningsvis till kommunägda Oxelösunds Kustbostäder AB där alla hyresgäster ska kunna ta del av stadsnätet. Nätet byggs även ut successivt till hushållen under 2009 och beräknas vara klart i september, uppger Opennet.

I samband med installationsarbetet kommer Bahnhof i sommar också att lansera en ny höghastighetstjänst i Oxelösund. Målsättningen är att i framtiden ge möjlighet för tjänsteleverantörer att erbjuda tjänster för hela maxhastigheten på en gigabit per sekund, enligt Opennet.

– Oxelösund tar ett stort steg framåt i utvecklingen för att Sverige ska ligga kvar som en av de mest utvecklade bredbandsnationerna. Företag och hushåll i orten får utan tvekan det snabbaste kommersiella nätet i Sverige just nu, säger Robert Kjellberg, vd på Opennet.

Oxelösunds Stadsnät har samarbetat med leverantören sedan stadsnätet öppnade för drygt ett år sedan. Det nya nätet uppges framtidssäkra såväl konsumenters tillgång till avancerade mediatjänster som företagens möjligheter till snabb överföring av stora mängder data.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.