Svevia siktar på 4g-nätet

4G Svevia har många tillfälliga etableringar runt om i landet. Kopplingen till företagsnätet går allt oftare via mobilnätet och med 4g blir det ett ännu vassare alternativ. Men det hänger ofta på antennen.

Svevia siktar på 4g-nätet

[DETTA ÄR EN ARTIKEL FRÅN TELEKOM IDAG NR 8 2013]

Ip-vpn via 3g fyller en viktig funktion i många verksamheter, inte minst inom bygg- och entreprenadsektorn. Den kan antingen fungera som backup eller primäraccess.

Det senaste halvåret har det också lanserats ip-vpn över 4g från Tele2 och nu senast Telia. I och med det seglar mobilaccessen upp som ett riktigt konkurrenskraftigt alternativ, med kapacitet och egenskaper som i de flesta fall överträffar adsl.

Det är en insikt som väg- och anläggningsföretaget Svevia redan har skaffat sig.

– Vi har längtat efter 4g-anslutningar till företagsnätet länge. Nu går vi exempelvis över till Lync-möten och kommer att behöva mer bandbredd, säger Bertil Nilsson, som är ansvarig för kommunikation och telefoni på Svevias it-avdelning.

Redan igång på 4g

Svevias uppdrag vinns genom anbud sedan är det alltid snabba ryck när de ska komma på plats. Ofta går det inte alls att få fram en fast anslutning till etableringen eller så tar det för lång tid.

Av 190 kontor med datakommunikation har ett 25-tal därför access via 3g eller 4g. 3g-routrarna kommer från Telia och ansluter direkt till den Datanet-tjänst som knyter ihop Svevias it-miljö. Det blir på samma sätt med de 4g-routrar som beställdes direkt när Telia lanserade erbjudandet.

Men Svevia har redan hunnit prova på vad 4g-nätet kan ge under det senaste året.

– Vår it-leverantör Telecomputing har hjälpt oss att sätta ihop en speciallösning med en vpn-router över 4g. Den ger alltid 10 – 15 Mbit/s och är stabil, jämfört med runt 4 Mbit/s ner och 1 upp över 3g, förklarar Bertil Nilsson.

Behövs riktantenn

Den nuvarande lösningen består av ett antal komponenter som har plockats ihop: modem, 4g-router, switch, kabel, antenn och adaptrar. Risken är att något saknas eller fallerar.

En skillnad med 4g-routern från Telia blir enklare hanteringen vid en etablering.

– Jag ligger på Telia för att de ska paketera den här mobila anslutningen lika bra som en fast anslutning, säger Bertil Nilsson.

Han tänker exempelvis på ”den stora hemligheten” bakom att få till en bra mobil företagsaccess, den externa riktantennen.

– Vi har en fantastisk förmåga att placera våra bodar just där det är dålig täckning. Men även om det ser riktigt illa ut så brukar det gå att få till vettig kommunikation med hjälp av en antenn som riktas in med precision.

Det arbetet anlitar Svevia i dagsläget olika leverantörer för att göra. Bertil Nilsson tycker att det skulle vara ett klockrent erbjudande i Telias paketering.

– Men jag får redan i dag bra hjälp från Telia med information om var masterna står och hur sektorerna är riktade. De har detaljerade kartor över det.

Fakta

OM SVEVIA

Svevia är ett statligt bolag som tidigare verkade under namnet Vägverket Produktion.
Kärnverksamheten är nybyggnationer tillsammans med drift, service och underhåll av Sveriges vägar och annan infrastruktur.
Svevia har 2 800 medarbetare.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!