Svindyr drömtelefon för skrivbordet

Android Ciscos nya multimediatelefon DX650 kan allt och lite till och gör det i full hd.

Svindyr drömtelefon för skrivbordet

Ciscos saligen avsomnade videoplattan Cius kan inte beskrivas som något annat än ett kommersiellt fiasko. Grundidéerna kring Cius innehöll däremot många rätt och delar av arvsmassan har nu återfötts i multimedia-telefonen DX650. Precis som Cius baseras den på Android och kan därför, förutom att fungera som en vanlig telefon/videotelefon, byggas ut med valfria appar från Googlebutiken. Cisco nu övergivit ålderstigna Android 2.3 till förmån för inte helt purfärska 4.0. Varför de inte satsat på en nyare version låter vi vara osagt.

Den inbyggda pekskärmen på 7 tum har en blygsam upplösning jämfört med den vi hittar i nya surfplattor med samma storlek, bara 1024 x 600 pixlar. Jämfört med andra multimediatelefoner står det sig dock bra. Riktigt högupplöst är däremot kameran som klarar av att leverera 1080p30 och DX650 klarar så klart av att ansluta till vanliga standardbaserade videosystem. Samtidigt gör möjligheten att köra appar också att man kan använda valfria konsumenttjänster för video (läs Skype) i telefonen.

Extern skärm ger högre upplösning

Tycker man att den den inbyggda skärmen är för liten vid exempel presentationer kan en extern dito anslutas via hdmi. Då kan kan även DX650-användaren få fullhd-upplösning på bilden.

Pekskärmens gränsnitt har många enkla dra och släpp-funktioner för samtalshantering. Vill man inte kladda på skärmen går det att koppla till både tangentbord och mus via usb-kontakter. Den vägen går det också att ansluta ett headset men det finns också vanliga analoga kontakter för headset eller externa högtalare och dessutom bluetooth om man föredrar att vara trådlös.

Svindyr men kompetent

Telefonen levereras med Cisco-appar som Jabber, Webex och vpn-klienten Anyconnect förinstallerade och hela härligheten kan inte oväntat administreras på distans, inklusive kopplingen till Google-konton.

Dessvärre blir DX650 knappast något som hamnar på varje skrivbord då listpriset är drygt 12 000 kronor plus moms. Istället får telefonen ses som ett relativt billigt alternativ till mer traditionella mindre videosystem inom exempelvis sjukvården eller branscher som bank- och försäkring.

Fakta

Cisco DX650

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.