Svindyrt ringa in till EU

Pristaket på mobilsamtal inom EU har fått en oönskad sidoeffekt. För att ta igen förlorade roamingintäkter har de europeiska mobiloperatörerna höjt priset rejält för den som ringer in till ett EU-land.

Det var i juni 2007 som pristaket på 49 eurocent per minut infördes inom EU. Det har lett till kraftiga tapp i operatörernas roamingintäkter, eftersom mobiltrafiken inte har ökat tillräckligt för att kompensera för prissänkningen.

Istället är det nu uppenbart att de europeiska mobiloperatörerna försöker ta igen på gungorna vad de har förlorat på karusellerna. Sedan förra sommaren har priset för att ringa in till EU-länderna ökat kraftigt, i vissa fall med drygt 160 procent.

Slår mot de små

– Trots att bara 15 procent av de EU-invånare som roamar reser utanför EU, så har det minutpris de betalar påverkar roamingstrategierna avsevärt. I vissa fall har länder som varit relativt oviktiga för EU-operatörer fått nyckelpositioner tack vare deras bidrag via roamingintäkter, säger Angela Stainthorpe, som lyfter fram det här förhållandet i en färsk rapport från Informa Telecoms & Media.

Hon har dessutom upptäckt att vissa operatörer har höjt slutkundspriserna trots att de har förhandlat fram lägre grossistpriser. Ofta är det mindre operatörer som får släppa ifrån sig affärsmarginaler till de större.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.