Sydkraft och Klippan först med wimax i kommersiell drift

Sydkraft Bredband och Klippans kommun blir först i landet med att sätta det omtalade wimax-systemet i kommersiell drift. Genom radiotekniken får alla kommunens invånare tillgång till en bredbandsanslutning.
– Vi ser wimax-plattformen som ett mycket kraftfullt alternativ till 3g, och en möjlighet att i framtiden också kunna köra till exempel mobil ip-telefoni, säger Carl-Gunnar Thosteman, it-chef Klippans kommun.

Klippans kommun har valt att betala lite extra för att ansluta alla sina invånare till bredbandsnätet. Därför kommer de telestationer som inte ingår i det regionala BAS-projektet (Bredband till Alla i Skåne), inom kort att utrustas med fwa-teknik, fixed wireless access, som dessutom bygger på den helt nya standarden wimax. Telestationerna som blir först med den nya tekniken är Gyllsjö, Hylltofta, Riseberga, Färingtofta, Krika och Skäralid.

– Dessa stationer ansluts till bredbandsnätet genom wimax-systemet. Från stationerna förmedlas signalen vidare ut till kunderna via traditionell adsl-teknik i telefonjacket, säger Jonas Wallengren, projektledare på Sydkraft Bredband.

På Klippans kommun ser man stora möjligheter med valet just av wimax-systemet.

– Om systemet håller så mycket som det lovar, får kommunen som helhet ett stort mervärde i wimax. Vi får en väldigt flexibel plattform för att ansluta invånare, företag och kommunens egna verksamheter till internet säger kommunens it-chef, Carl-Gunnar Thosteman.

De invånare som av olika skäl inte kan få bredband via telefonledningen, kan nu istället få det via en direkt anslutning till radiomasterna, och Carl-Gunnar Thosteman räknar med att priserna på kundutrustningen inom wimax standarden kommer att sjunka till vettiga nivåer.

– Samtidigt får invånare, företag och kommunen på sikt tillgång till en plattform för mobil åtkomst till internet. Man kommer alltså att kunna köra bredband via radio från handburna enheter av olika slag. För kommunens verksamheter är detta väldigt intressant, eftersom vår personal då kan kommunicera med våra informationssystem i realtid, varsomhelst ifrån. Vi ser därför wimax-plattformen som ett mycket kraftfullt alternativ till 3g, och en möjlighet att i framtiden också kunna köra till exempel mobil ip-telefoni, säger Carl-Gunnar Thosteman.

Klippans kommun investerar cirka 2,5 miljoner kronor i den bredbandssatsning för landsbygden där wimax-lösningen ingår. Någon gång i juni ska de sex telestationerna att vara helt utbyggda med det nya systemet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.