Sydsvensk glesbygd gjorde gemensam sak av telefoni

Sex kommuner i Dalsland har kopplat samman sina telefonväxlar via regionens bredbandsnät. Möjlighet till gemensamma trafikavtal och delade personalresurser lockade glesbygden till samling.

I och med bredbandsutbyggnaden kunde Dalslandskommunerna Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Mellerud, Säffle och Åmål börja samverka kring sin telefoni. Totalt har de sydsvenska glesbygdskommunerna omkring 80 000 invånare.

Målet var att kunna fungera som en enhet med gemensamma trafikavtal, kostnadsfri interntelefoni och gemensam mobiltelefonilösning.

– Redan i sommar, i samband med semestern, räknar vi med att kunna jobba tillsammans via ett virtuellt calllcenter, säger Sabine Zimmer Berg, it-chef på Säffle kommun.

Ett ip-nät

Kommunerna utvärderade en ren ip-telefonilösning, men med hänsyn till den befintliga infrastrukturen blev det inte ekonomiskt att använda ip-telefoni fullt ut, berättar Sabine Zimmer Berg. Istället valdes en lösning från Alcatel som levererades av Dotcom.

Sedan tidigare hade kommunerna Säffle och Bengtsfors en Alcatelväxel. Idag har alla kommuner en Omni PCX Enterprise med fem utflyttade växelsteg. Växlarna är sammankopplade med ett ip-nät över Dalslands bredbandsnät. Hänvisningssystemet Trio är placerat i Säffle och Omnivista 4760-programvaran, för administration och kostnadshantering, är placerad i Bengtsfors.

Nordisk trend

Totalt rör det sig om över 2 500 anknytningar, varav omkring 450 är ip-telefoner som finns på ett antal anslutna kommunala enheter.

Enligt Tore Evensen, nordisk marknadschef på Alcatel, är affären en trend som de ser i stort sett hela Norden.

– Fler kommuner går samman, både när det gäller upphandling och för att använda samma system, säger han.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.