Symbian tappar mark

Symbian med Nokia i spetsen tappar mark inom smarta mobiler. Vinnaren i segmentet är Apple som också stoppat Windows Mobiles uppåtgående trend.

Analyshuset Gartner har levererat sina siffror för hur den globala marknaden för smart mobiler utvecklats under årets tredje kvartal. Tillväxten landade på 11,5 procent jämfört med samma tidpunkt i fjol. En siffra som enligt Gartner aldrig har varit så låg tidigare och beror på den svagare konjunkturen. Totalt sålde mobiltillverkarna 36,5 miljoner smartphones under perioden.

Enligt uppgifter från IT Research har samtidigt den svenska marknaden ökat med 20 procent, vilket innebär 92 335 sålda smarta mobiler. Apple och HTC har dominerat försäljningen och Windows har ökat sin andel.

Apple ökar mest

Mest anmärkningsvärt är kanske att Apple har petat ner Microsoft och övertagit platsen som nummer tre bland tillverkarna globalt, efter Research In Motion (RIM) och Nokia som fortfarande står i en klass för sig. Men Nokia backar i tillväxt med 3,1 procent. Jämfört med tredje kvartalet 2007 har också marknadsandelarna rasat från 48,7 till 42,4 procent. Avsaknaden av pekskärm är analytikernas förklaring, förutom den svaga konjunkturen.

RIM har i sin tur ökat sin marknadsandel från 9,7 till 15,9 procent, vilket innebär en årlig tillväxt på hela 81,7 procent. Apples tillväxt är svindlande 327,5 procent på årsbasis och tillverkaren har ökat sina marknadsandelar från 3,4 till 12,9 procent. HTC och Sharp hamnar på en fjärde- respektive en femteplats med 4,5 och 3,4 procent av andelarna.

Symbian tappar rejält

Det har också hänt en hel del när det gäller operativsystemen inom segmentet smarta mobiltelefoner. Symbian fortsätter att dominera med 49,8 procent av marknaden, men har tappat rejält från motsvarande kvartal 2007 då andelen var så hög som 63,1 procent. En av vinnarna är RIM som ökat sina andelar från 9,7 till 15,9 procent och Mac OS X som skuttar upp från 3,4 till 12,9 procent.

Förlorarna är dock Windows Mobile och Linux. Den tidigare positiva uppåtgående trenden har avbrutits. Operativsystemet Windows Mobile har tappat från 12,8 till 11,1 procent och Linux från 8,8 till 7,2 procent av andelarna.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.