Taltiden i 3g ökas med nygammal teknik

Kretskopplade 3g-samtal över en paketbaserad hspa-länk. Där ligger en lösning till fördubblad nätkapacitet och 50 procent längre samtalstid i din 3g-telefon.

För flitiga mobilanvändare är samtalstiden i de flesta 3g-modeller för kort. Idag är det enda sättet att rejält öka batteritiden att låsa mobilen mot gsm-nätet, med nackdelen att datatjänsterna blir långsammare.

Standardiseringsorganet 3GPP har som en komponent i hspa+ kommit med en klar förbättring på den här punkten. Tekniken heter csohspa, vilket står för circuit switched call over high speed packet access.

Det är med andra ord den kretskopplade tekniken från gsm och andra mer traditionella telenät som fogas ihop mobilt bredband. I ett kretskopplat nät ges varje samtal en dedikerad röstkanal, medan rena ip-samtal använder delade resurser. I csohspa skickas samtalet som en länkad ström av datapaket genom hspa-kanalen.

Funkar i praktiken

Det är den finska operatören Elisa och Nokia Siemens Networks som har visat att det här faktiskt fungerar i praktiken. De använde prototyper som Nokia har tagit fram och mobilnätets radiodel har uppgraderats med ny mjukvara.

– För våra kunder ger csohspa högre kvalitet, eftersom den ökar samtalstiden och den ger oss en kostandseffektiv väg att utveckla vårt nät, säger Elisas teknikchef Timo Sippola.

Nokia Siemens Networks räknar med upp till 100 procent ökad kapacitet för röstsamtal i ett 3g-nät med den nya tekniken. Användarna ska kunna dra nytta av upp till 50 procent längre samtalstid via 3g.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.