”Tänk större än konferensrum”

Collaboration Tiden när lösningar för unified communications var färdiga produkter är snart över och kommunikation och samarbetsfunktioner blir istället en del av din nästa företagsapp. Conny Björnehall spanade om de hetaste uc-trenderna på Telekom idags konferens Nolldistans

”Tänk större än konferensrum”

Många av uc-trenderna som är aktuella just nu har varit de samma under många år, molnbaserat, video och mjukvarubaserade lösningar men stora förändringar är på gång och det redan inom kort menade Conny Björnehall, uc- och mobilitetsexpert hos Sogeti.

– Uc går från färdiga produkter till att vara en plattform som företag och organisationer kan bygga sina egna kommunikationslösningar på och redan i år tittar tio procent av företagen på att bygga egna uc-appar, säger han.

Grunden för det är de api:er som nu släpps i snabb takt för inte minst molnbaserade tjänster som till exempel Slack.

– Det är dags att tänka större än konferensrummet när det kommer till samarbete, säger han och pekar på att 2016 är året då Slack och andra liknande teamappar får sitt stora genombrott.

– Man kan kalla det för små mötesrum med stora möjligheter.

Men i ännu högre grad än att bygga fristående kommunikationsappar öppnar de nya möjligheter att bygga in uc-funktioner i befintliga appar för både internt och externt bruk.

– Det här är något som 25 procent av alla företag kommer att titta på redan i år, säger Conny Björnehall.

Det gör att samarbetslösningarna kan nå fler yrkesgrupper och att kommunikationen blir en integrerad del i arbetsprocesserna. Förutom öppna api:er som kopplar samman olika lösningar konstaterar han att webrtc är en nödvändig byggsten. Det är tekniken som gör det möjligt att köra realtidskommunikation direkt i webbläsaren.

Precis som när det gällde de smarta mobilernas framgång spår Conny Björnehall att nästa steg i uc-utvecklingen i hög grad baseras på starka ekosystem.

– Dels runt produkterna men i ännu högre grad i de ekosystem ni skapar själva, så att ni kan ge en bra upplevelse till både era anställda och era kunder. Så välj era partners noga, säger han.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.