Gartner om 5g-stoppet: ”Tappar anseende – men inget stort kommersiellt problem”

Mobilnät En prestigeförlust och tappat anseende, men ingen kritisk förlust – i det korta perspektivet. Att  spektrumauktionen skjutits upp är enligt Gartner nesligt, det placerar dock inte svensk industri på efterkälken.

Gartner om 5g-stoppet: ”Tappar anseende – men inget stort kommersiellt problem”
Leif-Olof Wallin, telekomanalytiker på Gartner

Hela året har det pratats om 5g och när PTS i mars bjöd in till höstens spektrumauktion för 3,5- och 2,3 GHz-banden började branschen trumma igång. Spektrum är en ändlig resurs – och för operatörerna är rätt frekvensband ett måste för att 5g-satsningarna ska kunna bli av.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

När PTS i oktober meddelade vilka som fick vara med i auktionen, eller snarare att utrustning från kinesiska Huawei och ZTE inte var tillåtet, så höjdes pulsen märkbart.

Huawei sade att de kände sig vilseledda och överklagade PTS uteslutningsförbud till förvaltningsrätten. Något som gjorde att myndigheten nu har pausat auktionen i väntan på domstolens beslut.

Att den svenska 5g-resan har parkerats i domstol är snöpligt, och även om operatörerna är besvikna över förseningen så menar Leif-Olof Wallin, telekomanalytiker på Garner, att den snarare inverkar negativt på Sveriges och operatörernas image – än för svensk konkurrenskraft och kunder.

– Den största nyttan med auktionen är att den nya tilldelningen försäkrar att LTE-spektrumet inte tar slut. Men som vi ser det finns det ingen som helst fördel med 5g för företag ännu. I dagsläget finns det inga riktiga användningsområden för företag som drar nytta av tekniken. Visst, den kan agera back up till fiber och det finns stora förhoppningar på 5g inte minst när det kommer till kostnadseffektivitet. Men det enda egentligen upphetsande med den release av 5g som kommer nu är att man kan få snabbare uppkoppling, säger han.

”3,5 GHz-bandet gör dig inte glad på landsbygden”

De frekvensband som auktionen omfattade, 3,5- samt 2,3 GHz-banden, skulle innebära att operatörerna får tillgång till spektrum som man framförallt kan använda i tätbebyggelse.

– Ska man bygga 5g för yttäckning och ge bättre kommunikation i Sverige som helhet – då är det med 700 MHz-bandet man gör det. Ser vi på de högre frekvenserna, då är det städer och stadskärnor som är målet. Vi pratar om att det behövs sättas en enhet per 100-150 meter. Så jag kan säga att 3,5 GHZ-bandet är inget som gör dig glad på landsbygden, säger Leif-Olof Wallin.

Vidare menar han att det även är något missvisande att operatörer påstår att de har 5g än. Det är fortfarande långt kvar innan vi kommer se en större täckning av den nya tekniken.

– Vi ser att det kommer vara öar av 5g fram till 2026, det är först då vi kommer i närheten av den täckning LTE har i dag. Så även om man säger att man täcker Stockholm så handlar det om punktvis täckning. Hela Stockholms kommun är kanske täckt 2025, men det kommer ske genom att kombinera frekvenser – det finns ingen kostnadseffektivitet att täcka allt med 3,5 GHz.

PTS har ju berättat att 5g-auktionen kommer ske i två steg. Först auktioneras spektrumet i 3,5 GHz-bandet ut, därefter det i 2,3 GHz-bandet. Och beroende på utfall i den första auktionen så ges det fördelar i den andra.

Auktionerna kanske drar igång i mars

Leif-Olof Wallin menar absolut inte att 5g inte är viktig teknik – utan snarare att den stora vinsten av tekniken inte går att realisera än.

– 5g har ett långsiktigt mycket viktigt affärsområde. Och det går ju redan i dag att få till ett testnät – så industrin kan använda det och får inte ett konkurrensmässigt problem av PTS fördröjning. Men det är klart, förr eller senare så måste man få igång 5g.

Gartner-analytikern säger att i jämförelse med den amerikanska motsvarigheten till PTS, FCC, så ligger vi i Sverige två år efter när det kommer till allokering av spektrum. Och även om avståndet skulle öka i och med den uppskjutna auktionen så ser han det inte som så dramatiskt.

– Vi tappar anseende, men det är inget stort kommersiellt problem. Hur lång tid det kan ta innan auktionerna kan dra igång återstår att se. Förvaltningsrätten är mellannivå och det är omöjligt att förutspå hur snabbt det kan gå. Sen finns det ju en nivå till, kammarrätten samt högsta förvaltningsdomstolen och dit kommer nog PTS trycka om det går snålt i förvaltningsrätten. Realistiskt kan man förvänta sig att auktionerna kan dra igång i mars för jag tror rent lagligt sett att det är svårt för regering och PTS att be dem skynda på. Personligen skulle jag bli positivt överraskad om förvaltningsrätten kommer med ett beslut innan jul.

Ger inte samma tryck i förhandlingarna

När det gäller Huawei och det kinesiska företagets vara eller icke vara i 5g-utbyggnaden säger Leif-Olof Wallin att det sätter branschen i en knasig sits.

– Enligt våra analyser så finns det Huaweiutrustning i olika stor utsträckning hos samtliga operatörer. Detta eftersom de flesta nätaktörer vill kunna ”dual-sourca” (ha två olika leverantörer) för att kunna pressa priset. Om Huawei plockas bort då finns det ju bara Nokia och Ericsson kvar. Och det säger sig självt att om två spekulanter ska slåss om två platser – blir det inte samma tryck i förhandlingarna.

Vad det svenska förbudet kan ge för ringar på vattnet vill Leif-Olof dock inte spekulera i.

– Det är en politisk fråga som vi har svårt att kommentera. Däremot kan jag säga att Kina är en otroligt viktig marknad för Ericsson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.