Tar steget från spelbranschen till compliance på utmanaren

Branschen Compliance är ett riktigt modeord i telekom-branschen. Allt fler lagar och regler ska hanteras och hos operatören Tre har man tagit in en före detta kock och veteran från spelbranschen för att ta sin compliance till nästa level.

Tar steget från spelbranschen till compliance på utmanaren

Telekom idag bokade in en intervju med Pamela Morris Williams för att grotta ned oss i hur hon vill stärka Tres compliance.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Jämfört med branschen jag kommer ifrån så är det här en mognare bransch när det kommer till lagar, regelverk och compliance. Jag drivs av utmaningen att utveckla den här uppstickaren som är ganska etablerad men som ändå vill göra saker lite annorlunda, säger hon.

Pamela Morris Williams håller fortfarande på att lära sig sin nya bransch. Den professionella karriären inleddes i restaurang-branschen, innan hon gick över till it och compliance och efter jobb hos Ica, Betsson, NYX, Netent och Evolution Gaming har hon nu varit åtta månader i telekombranschen.

Vad började du med i januari på Tre?

– Det fanns och finns hela tiden väldigt mycket att göra, men för mig var det viktigt med att inventera och lära känna teamet. Det som är det viktiga med compliance överhuvudtaget är att få teamet synligt i verksamheten så att vi tar plats och får igång en öppen dialog med resten av verksamheten.

Att bli synlig i en tid av pandemi med hybridarbete kräver en strategi med lite andra verktyg än tidigare när alla var på plats på kontoret. Men i takt med att allt fler kom tillbaka till 3-huset under våren tycker Pamela Morris Williams att de blev allt mer synliga.

– Det handlar ju om att göra sig tillgängliga och låta teamet träffa olika ledningsgrupper och se till att det finns plats för dem där. Det viktiga är att vara social och inte gömma sig bakom mejlen. Jag har ett socialt gäng så det känns naturligt för dem.

Compliance-avdelningen på Tre är inte den största avdelningen på Tre. Före förra sommaren var man sju stycken, men Pamela Morris Williams håller på och anställer och målet är att man snart ska vara elva stycken inklusive chefen.

Vad för kvaliteter letar du efter när du anställer?

– Compliance är brett så vi behöver många olika kvaliteter. Jag vill förstärka inom hållbarhet, privacy och allmän compliance. Att rekrytera är ett sätt att bygga upp nya kompetenser i teamet, men det är inte det enda.

Hur jobbar ni annars för att stärka kompetensen och er compliance?

– Vi lär känna varandra i gruppen och har mycket dialog med ledningsgrupp och direktörer för det finns väldigt mycket kunskap i huset. Sen har vi också samarbeten med bolag utanför telekomsektorn där vi lär oss saker – för vi behöver inte uppfinna hjulet själva varje gång. Det finns många andra därute som gör det bra, säger hon.

Du kommer ju med massa erfarenhet från andra branscher. Vad har du tagit med för kunskaper in i det här?

– Jag hoppas att jag kan ta med mig det här med att försöka tänka lite annorlunda och utmana. Men också lyssna ordentligt och se hela perspektivet och sen bidra med nya perspektiv som jag var inne på nyss, så att vi utökar scoopet och ser vad som finns utanför Tre och utanför telekombranschen i stort.

Vad skulle det kunna vara för frågor som sker i andra branscher som ni kan plocka upp?

– Väldigt mycket kring risk-arbetet är väldigt universellt så där kan man titta ganska brett på vad som är det generella sättet att jobba med risker och vilka verktyg man använder. Samma sak med hållbarhet, säger hon och fortsätter:

– Sen finns det saker som är väldigt telekomiga, som Lek (lagen om elektronisk kommunikation) till exempel. Och där har jag lyckan att ha ett fantastiskt legal-team som vi har samarbetat med väldigt nära och som har grym erfarenhet från telekom-branschen.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.