Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Dålig säkerhetshygien äventyrar företag

säkerhet Hoten fortsätter att öka, men medvetenheten om farorna är fortfarande låg.
Det menar Trend Micro som i en ny rapport belyser problemet med att företag måste tänka på sin ”säkerhetshygien”.

Dålig säkerhetshygien äventyrar företag

Det är i Mobile Security Roundup 2018 som säkerhetsföretaget Trend Micro i en analys visar att hoten mot våra mobila enheter fortsätter att öka, detta samtidigt som hotbilen förändrats rejält.
2018 så köade antalet attacker som blockerades av företagets mjukvara med 48 procent. I siffror handlar det om en ökning från 58,2 miljoner till 86,3 miljoner.

Men em sal som sticker ut är skillnaden på attacker. 2017 var utpressningsattacker ett stort problem, men dessa minskade enormt under fjolåret (-76 procent). Rapporten visar dock att där det ena går ner – går det andra upp. Mobilbaserade kryptokapningar steg med hisnande 450 procent 2018. Attacker för att komma åt bankuppgifter ökade med 98 procent. Vanligaste tillvägagångssättet är att skicka ut trojaner.

Och i takt med att vi blir allt mer mobila i vår teknikanvändning – blir även dessa enheter mer utsatta. Under 2018 skedde nästan hälften (48 procent) av alla nätfiskeattackerna mot mobila enheter. Det har även blivit vanligare att försöka locka till sig känslig information via sms, telefonsamtal eller sociala medier. Och det här inenbär att vi människor och hur vi hanterar våra mobiler helt plötsligt är en risk för företagen vi jobbar på. Särskilt om du lagar eller behandlar företagets tillgångar och data.
– I dagens hotlandskap, där stulen information är hårdvaluta för cyberkriminella, behöver företag komma ihåg att även mobila enheter behöver skydd i flera lager, säger Ola Wittenby, VD för Trend Micro Sverige. Även utbildning i god säkerhetshygien måste prioriteras för att hålla verksamheten säker även hos de enheter vi använder utanför företagets fyra väggar.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter