Stockholm stad i jätteavtal med TDC

Affärer TDC ska ta hand om driften av Stockholms stads datakommunikation. Avtalet sträcker sig över fyra år och är värt 180 miljoner kronor.

Stockholm stad i jätteavtal med TDC

TDC ska förutom driften också leverera utrustning för lan och wan med tillhörande installation, och även säkerhetstjänster.

– Det är klart att det är en viktig affär. Det är rikets huvudstad och deras datanät är ett av de största i landet, så både i kraft av kundens vikt och storlek så är det betydande, säger Erik Heilborn, vd för TDC Sverige.

Upphandlingen har genomförts av St Erik Kommunikation, ett dotterbolag till Stokab, och Stockholms stad.

Tar över drift till hösten

Organisationen förbereds nu för att ta över driften – enligt Erik Heilborn finns de flesta delarna på plats, men ”det kan finnas viss nyckelkompetens inom teknikområden som kan komma att behöva kompletteras”.

– Tidsplanen grovt sett ser ut som så att vi under våren kommer att presentera organisation och struktur. Senast till början av hösten ska vi ha en klar driftmiljö och senast till mitten av hösten gäller ett totalt övertagande av driften. Men det ligger i vårt och kundens intresse att genomföra övertagande tidigare om det går. Men vi ska inte ta några risker utan gör det alltså bara om det går, säger Erik Heilborn.

TDC:s Sverigechef, Erik Heilborn.
TDC:s Sverigechef, Erik Heilborn.

Samverkan en viktig del

Förutom själva driften blir en viktig del samverkan mellan organisationen och vissa underleverantörer. TDC ska dessutom ansvara för att byta ut och uppgradera utrustning allt eftersom.

– Ett sådant här nät är jättestort och det här innehåller 3500 adresser med komponenter, och totalt över 15000 objekt. Under drift kommer enheter bytas ut, antingen på grund av uppgraderingar eller att de gått sönder, säger Erik Heilborn.

Avtalet är värt 180 miljoner, i detta ingår även en engångskostnad om 17 miljoner för själva införandet av tjänsterna, och sträcker sig över fyra års tid.

Mer läsning: Om överklaganden och Stockholms stads cio Anette Holms syn på saken.

Fakta

Kort om Stockholms stads nät

40 000 medarbetare och 100 000 elever i Stockholm stad är uppkopplade mot nätet. Stadens datakommunikationsnät innehåller bland annat:
  • 50 000 anslutna datorer
  • 7000 access- och lan-switchar
  • 8000 trådlösa accesspunkter

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.