”Teams har tagit marknaden – finns inga alternativ”

Samarbete På några få år har Microsoft gått från att vara en mjukvaruleverantör – till att äga en stor del av ”kommunikations-kakan”. Men vad finns det för alternativ?
– Den stora begränsningen är att kundefterfrågan saknas, säger Fredrik Norbeck på Netnordic.

”Teams har tagit marknaden – finns inga alternativ”

Sett i backspegeln är det otroligt vilken genomslagskraft Microsoft haft med Teams. Samarbetslösningen har sedan den lanserats inte bara etablerats – det är den dominerande lösningen som tack vare telefoni-integration skapat en snudd på monopolsituation.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Microsoft har tagit marknaden – det finns inget egentligt alternativ, säger Fredrik Norbeck på Netnordic.

Med det menar Fredrik att det gått väldigt snabbt från det att de som systemintegratör jobbade brett med flera olika lösningar, till att det blivit allt smalare.

– Vi jobbar mest i Sverige och Norge och här är det så tydligt att Microsoft tagit över. Vi kan leverera liknande lösningar från exempelvis Mitel, Avaya och Cisco där de senare gått från att ha haft stor närvaro – till att på senare försvunnit allt mer, säger han.

Alternativen har svårt att hävda sig

Det stora problemet har varit att alternativen, i den mån företagen använder dem, ofta kombineras just med Teams. Något som i nästa steg gör att de sen blir lätta att byta ut.

– Många kunder kanske använder softphonen i Avaya eller Cisco, men de använder samarbetsfunktionerna i Teams. Det har varit väldigt svårt att motverka.

Fredrik säger att de skulle kunna få till alternativ med telefoni och samarbetslösningar i paritet med vad Teams erbjuder, men att marknaden inte är där.

– Vi har snudd på kört ihjäl oss på att demonstrera alternativ, men det har inte hjälpt – det finns inget intresse från kunderna. Som exempel har jag aldrig ens fått frågan om hur vi skulle göra om vi använde Google som alternativ. Och när jag kollade med våra kollegor i Norge svarade de att de inte haft ett case som inte varit Teams eller Skype for Business de senaste fyra åren.

Ingen kundefterfrågan på alternativ

Och det här tydliggör ett stort problem. Om man tar Google som exempel säger Fredrik att det inte skulle vara allt för stora besvär att lösa det rent tekniskt. Men det finns ingen vilja från kundernas sida.

– Tidigare har integration mot Teams/Skype for Business ofta varit ett specifikt krav i upphandlingar, nu är det ofta borta … men fortfarande hälften av alla myndigheter vi jobbar med har en tanke om att lösningen ska gå att migrera över till teams, säger Fredrik.

Nya tider i höst

Skatteverket och Kronofogdemyndigheten fick i maj stor uppmärksamhet kring sitt beslut om att rata Teams. Myndigheterna sa att det inte var juridiskt gångbart att använda Microsofts lösning och ska nu utreda alternativen.

– Vi tittar vitt och brett. Jag kan säga att vi fascineras över hur många alternativ det finns där ute. Sen tror vi inte att det kommer att finnas en enskild leverantör som kan lösa vårt behov – utan det gäller att hitta rätt kombo av teknik, sade Daniel Melin, it-strateg på Skatteverket, i en intervju med Telekom idag.

Men även om det finns alternativ, menar Fredrik att det blir allt snävare.

– Hade frågan kommit för 1,5 år sedan hade det inte varit några problem. Då byggde vi våra lösningar själv, antingen hos oss eller direkt hit kunden. Men numera är de flesta klienter deployade från AWS eller andra moln. Så jag tror att de som vill ha alternativ till Teams på grund av dataskyddproblematiken får samma utmaning även med alternativ som Avaya och Mitel. Detta då de har lösningar som nu är spridda över flera delar i molnet.

Dock menar Fredrik att det inte är kört för Teams-utmanare bara för det – men han anser att kunderna måste vakna innan leverantörerna kan satsa.

– Om det blir en snackis till hösten och allt fler börjar leta alternativ tror jag att det kommer framkomma hur snålt det är. Men då tror jag att etablerade spelare faktiskt kan svara upp.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.