Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Tekniktest flyttar samtal mellan 4g och 3g

Huawei, T-Mobile och Qualcomm har under ett tekniktest visat att det störningsfritt går att flytta röst- och videosamtal från lte/4g till 3g-nät.

Tekniktest flyttar samtal
mellan 4g och 3g

Samtidigt som vi nyligen kunde läsa att Verizon i USA skjuter på introduktionen av volte, voice over lte, till 2014 ser tekniken ut att frodas betydligt bättre här i Europa.

Huawei har nämligen tillsammans med T-Mobile och Qualcomm genomfört ett lyckat tekniktest som smäller upp dörrarna för volte på allvar. Röst- och videosamtal har överförts från lte till 3g-nät helt utan störningar genom Enhanced Single Radio Voice Call Continuity enligt den senaste lte-standarden 3gp release 10.

Milstolpe

– Den här tekniken gör att vi har kunnat lösa ett antal, tidigare oöverkomliga, problem. När vi nu kan överföra samtal från lte-nät medan samtalet pågår helt utan störningar kan operatörerna snabbt gå över till 4g-telefoni samtidigt som de kan garantera kundnöjdheten. Detta är en milstolpe för introduktionen av volte i Europa, säger Fredrik Wennerstrand, försäljningschef Huawei Sverige.

Möjligheten att flytta över röstsamtal mellan de olika näten öppnar för nya, mer heltäckande tjänster likväl som snabbare anslutningshastighet och bättre ljudkvalitet.

Tekniktestet presenterades vid T-Mobiles och Huaweis gemensamma innovationscenter i Wien, Österrike den 12 oktober och använder nätverksswitchar från Huawei samt 4g-telefoner utrustade med Qualcomms Snapdragon S4-processor MSM8960.

Någon gång under mitten av 2013 tros tekniken börja användas skarpt av operatörerna.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter