Telavox-kunder utsatta i bedrägeriförsök

Bluff Skånska operatören Telavox går nu och varnar sina kunder för bedragare. Fler än fem kunder har skrivit på bluff-avtal efter att ha lurats.

Telavox-kunder utsatta i bedrägeriförsök

– Det här är oerhört tråkigt. De kunder som har blivit drabbade har vi kontakt med och försöker hjälpa så mycket vi bara kan, säger Björn Tideman, marknadsansvarig på Telavox.

Telavox fick reda på bluffen i slutet av förra veckan och meddelade därefter sina kunder för att inte fler ska behöva utsättas. Björn Tideman berättar att det är två typer av bedrägerier som pågår. Det ena är att bedragarna ringer till företag och påstår att avtalet mellan Telavox och deras återförsäljare har blivit uppsagt och att de därför behöver teckna ett nytt avtal.

– De säger att det är ingen fara, vi kan fixa ett nytt bra avtal till dig. Men det såklart inte ett bra avtal utan man tecknar upp sig på långa avtal till inte speciellt fördelaktiga priser.

Det andra bedrägeriet är att Telavox själva blir uppringda och att bedragarna försöker lura sig till kunders kontakt-uppgifter och avtalslängder.

Hur många kunder rör det sig om som blivit drabbade?

– VI försöker lägga ett pussel för att se hur stor spridningen är. Vi har haft mycket kontakt med våra återförsäljare, men har fortfarande inte hela bilden klar för oss. Vi tror att det är fler än fem som drabbats i alla fall, men inte fler än 20-30 stycken.

Vad kan ni hjälpa dem med?

– Vi har gjort en polisanmälan och uppmanar också våra kunder att polisanmäla. Vi hoppas att det går att komma ur de här avtalen eftersom det gått så kort tid och det försöker vi hjälpa dem med så gott vi kan i det enskilda fallet.

Vad säger era kunder?

– Det är ju ganska olika såklart. De som blivit lurade är såklart ledsna och besvikna. Det finns de som är förvirrade och ringer in och vill veta mer efter vårt utskick. Men en del har också varit glada och hört av sig att de fick information från oss i fredags och blev sedan uppringda av bedragarna. 2-3 stycken kunde därför undvika att bli lurade.

Hur går ni vidare med det här nu?

– Vi har polisanmält det här som sagt. Vi har också stoppat en hel del av de nummer som de ringer ifrån. Ryktesvis har vi hört att andra operatörer också är drabbade av samma beteende och vi vill gärna att de hör av sig till oss så kan vi samarbeta för att få stopp på det, säger Björn Tideman.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.