Telavox: Storoperatörerna har fullt upp med interna omorganisationer

Framtiden Det var ett ganska trist år på företagsmarknaden 2018. Det är Viktor Sandgrens, storkundsansvarig på Telavox, slutsats när han trendspanar åt Telekom idag.

Telavox: Storoperatörerna har fullt upp med interna omorganisationer

Viktor Sandgren lämnade Telia för Telavox för att bli Head of enterprise sales. Nu har han svarat på Telekom idags enkät om dåtid, nutid och framtid.

Hur är läget i telekom-Sverige just nu?

– Ganska trist om jag ska vara ärlig ut ett B2B-perspektiv. Storoperatörerna har fullt upp med interna omorganisationer, och dyra förvärv för att knyta slutkonsumenten närmare sig. Detta på bekostnad av skapandet av tjänster som gör nytta på riktigt för företagskunden och på så sätt uppnå långsiktig lojalitet, säger Viktor Sandgren som innan han började på Telavox jobbade länge på Telia.

– Parallellt finns det många företag som under året förstått hur viktigt det är att ha de rätta verktygen för att kommunicera på sina kunders villkor. Ju fler vägar in desto bättre – telefon, livechatt, mejl, allt ska vara lättillgängligt och samlat på hemsidan.  Många kunder, nu även mindre bolag, vill dessutom mäta och anpassa sin lösning och bemanning efter kundbeteenden, lanseringar och kampanjer i helt ny omfattning. Det har vi dragit nytta av under 2018.

Vilka händelser har varit viktigast för utvecklingen 2018?

– Rent tekniskt är det så klart spännande att se nätleverantörernas tävlan om att vara först med 5g och nu kan de första apparaterna levereras med E-sim som kommer att förenkla vår bransch en hel del. Men det som påverkade oss mest under 2018 under året var nog ändå GDPR-direktivet, som medförde att nästan alla bolag fick justera sina tjänster och processer och uppdatera sina kund- och leverantörsavtal.

Är det något som har överraskat dig?

– Microsofts manöver från tidigare så hajpade Skype for Business till MS Teams skapade onödig oro hos många företag som har stora investeringar och ett väl inarbetat arbetssätt i en miljö, men nu kanske tvingas över i något annat.

Vad kommer att hända 2019?

– Färdiga integrationer, partnerskap och samarbeten mellan olika it-leverantörer för att tillsammans skapa en genomtänkt och enkel upplevelse för slutanvändaren kommer vi se öka i takt med att mjukvaruleverantörer flyttar till molnet, och öppnar sina API:er.

– Tele2:s köp av Com hem, och Telias intåg inom media & innehåll genom Bonnier Broadcasting-köpet gör att jag tror vi kommer se ett år till på storoperatörerna med fokus på interna processer, organisation, men slutligen förhoppningsvis bättre och bredare erbjudanden för den lojala slutkonsumenten.

Vad borde hända 2019?

– Under 2019 hoppas jag att vi på Telavox får ordentligt lyft i vår helnordiska lösning där vi ännu är helt unika. Redan idag har vi en grupp av kunder som hanterar hela sin företagstelefoni i ett enkelt webgränsnitt för hela Norden. Startar sim-kort, bygger växelköer, ändrar öppettider och så vidare. Ett avtal, en tjänst, ett web-admin för hela Norden och helt integrerad mobiltelefoni. Det hoppas jag sprider sig hos Nordens företag rejält nästa år.

– Parallellt med det hoppas jag att vi på marknaden får se fler genomtänkta företagstjänster som underlättar vardagen. Mjukvara som är enkel att använda, enkel att förändra och enkel att beställa. Varför skall kundupplevelsen vara sämre för att man är stor kund och många medarbetare på företaget, jämfört med upplevelsen som privatperson? Det borde logiskt vara tvärtom…

Vilka trender följer du lite extra de kommande åren?

– Jag är spänd på vad som sker inom integration och samverkan mellan olika system, öppna API:er och till exempel IFTTT (Tjänsten If this, then that) ai och bot-teknik inom kundbemötande och telekom, och inte minst röststyrningsfunktionalitet. Röststyrningstekniken är långt framme även för slutkonsument (som Siri, Alexa & Google), men fortfarande är det få bolag som nyttjar de stora möjligheterna med röststyrning på företagssidan. Här kommer det hända grejor!

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.