Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Tele2-chefen som fått ansvaret för Tres utveckling

Karriär Han har tillbringat hela sitt yrkesverksamma liv inom it och telekom. Nyligen tog han ännu ett steg i karriären. Sedan i höstas har Per Stigenberg ansvaret för Tres tekniska utveckling.

Tele2-chefen som fått ansvaret för Tres utveckling

Fram till och med i somras hade Per Stigenberg en lång och framgångsrik karriär hos Tele2. Under de senaste tio åren har han

bland annat varit strategichef och utvecklingschef för teleoperatörens it-avdelning. Innan han lämnade, för att kliva över till Tre, ansvarade han för Tele2 Core Networks.

Varför lämnade du Tele2?

– Möjligheten att få ansvaret över både it och nätverk. Den här rollen innebär ett större helhetsansvar för två viktiga områden. En spännande utmaning och efter tio år på Tele2 var det dags att ta nästa steg, säger Per Stigenberg.

När Ti träffar Per Stigenberg på huvudkontoret i Stockholm har han haft sin nya tjänst i knappt tre månader. Och i rollen som cto, chief technology officer, har han redan klart för sig vad som krävs och vad som förväntas av honom

– Jag ska fortsätta förbättra kundupplevelsen. Och se till att vi som operatör ligger i framkant med attraktiva erbjudanden som kan tilltala ännu fler abonnenter. I grova drag, säger han och ler.

Som cto har Per Stigenberg högsta ansvaret för teknik och utveckling hos Tre. Och därtill ansvar för förvaltning, support och drift av mobiloperatörens it-infrastruktur och nätverk. För att detta ska vara möjligt har han tillgång till en styrka på närmare 300 personer inklusive chefer inom de berörda avdelningarna.

Till skillnad från Tele2 är Tre en renodlad mobiloperatör, vilket gör att Per Stigenberg och hans medarbetare har ett något enklare och tydligare fokusområde.

– Ja, eller rättare sagt så slipper vi hanteringen av gamla fasta nätverk och den tid och de kostnader som det kräver. Så visst, vi kan rikta in oss lite enklare på framtiden, förklarar han.

Saknar du Tele2?

– Nej, det kan jag inte säga. Men jag hade några fantastiskt fina år där som jag inte ångrar. Och jag saknar flera av mina kollegor.

Vad har du hunnit med att göra på Tre hittills?

– Jag har fått inblick i verksamheten, kommit igång med budget och ekonomi. Det är de viktigaste delarna för att kunna planera och blicka framåt, säger han.

Enligt Per Stigenberg är han en affärsdriven cto och utgår från koncernens kommersiella mål och inriktning. Därför sitter han med i Tres ledningsgrupp, både i Sverige och i Danmark.

Hur bra är du på danska?

– Hyfsat bra faktiskt! Jag tycker att jag har lätt för att förstå danska och upplever att kommunikationen flyter på smidigt.

Utmaningen i den nya rollen handlar om betydligt mer än språk och framför allt om att planera långsiktigt med väl avvägda investeringar och samtidigt ligga i teknisk framkant. En utmaning, eller flera utmaningar i en, som de flesta med motsvarande roll känner igen sig i.

Enligt Per Stigenberg är det kanske svårast att utveckla nätverk och it-infrastruktur med många frihetsgrader.

Och att hålla en hög flexibilitet som är öppen för snabba förändringar.

Och på tal om förändringar har Per Stigenberg på nära håll kunnat följa utvecklingen inom it och telekom. Från att han tog sin civilingenjörsexamen i teknisk fysik på Uppsala Universitet, det första jobbet som ADA-programmerare på ett företag i Nynäshamn 1993 till sitt första chefsjobb på it-bolaget HiQ år 2000.

Valde du rätt yrkesinriktning?

– Jo absolut! Telekom och it är idag de teknikområden där utvecklingen går snabbast och som dessutom är de mest intressanta. Personligen är jag mycket intresserad av vad artificiell intelligens kommer att föra med sig och hur det kommer att förändra samhället.

 

Den här artikeln publicerades först i Telekom idags papperstidning nr 8 2017. För att läsa den snabbare behöver du en prenumeration. Teckna den här!

Fakta

Per Stigenberg

Bor: Lidingö.

Familj: Fru och tre barn.

Gör på fritiden: Gillar att vara aktiv. Genomförde klassikern 2017. (Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet)

Motto: Allt går så mycket bättre om man försöker vara glad.

Min bästa mobiltelefon någonsin. Har länge varit väldigt svag för Microsoft Windows telefoner, men bytte till annat alternativ för ett halvår sedan.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter